Italija oglobila Facebook zaradi afere Cambridge Analytica

Matej Huš

29. jun 2019 ob 13:00:56

Italijanski informacijski pooblaščenec je Facebooku izrekel globo v višini enega milijona evrov. Gre za novo kazen zaradi afere Cambridge Analytica, ki je izbruhnila lani aprila. Tedaj se je izkazalo, da so imeli v podjetju Cambridge Analytica več let dostop do podatkov vsaj 87 milijonov uporabnikov Facebooka, ki so namestili določene aplikacije (zlasti igre). Ker se kršitve nanašajo na obdobje pred sprejemom evropske direktive o varstvu osebnih podatkov (GDPR), so globe sorazmerno nizke.

Lani je Velika Britanija zaradi istega prekrška Facebook kaznovala s pol milijona funtov, italijanska globa pa ni dosti višja. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Italija kaznovala Facebook, ker je vsaj 57 Italijanov preneslo aplikacijo Aleksandra Kogana Thisisyourdigitallife, ki je predstavljala vstopno točko za nabiranje osebnih podatkov. Cambridge Analytica je potem pridobila osebne podatke najmanj 214.077 italijanskih državljanov, ker je tedanji sistem aplikaciji omogočal dostop do podatkov prijateljev.

To ni edina globa, ki jo je Facebooku v zadnjem času prilepila Italija. Lani je moral plačati še 10 milijonov evrov zaradi zavajanja uporabnikov, predlani pa tri milijone evrov zaradi združevanja podatkov z WhatsAppom.

Letos poleti pričakujemo še odmevnejšo odločitev, saj Facebook preiskuje tudi Irska. Ker ima Facebook tam sedež za Evropo in ker Facebooku očitajo nadaljevanje nekaterih kršitev tudi v času po sprejetju GDPR, ki predpisuje kazni do 4 odstotke letnega prometa podjetja, bodo izidi silno zanimivi.