Sodišče EU: zero rating ni v skladu s Pravom EU, pika. Bo AKOS zdaj končno opravil svoje delo?

N/A

16. sep 2020 ob 16:15:00

Sodišče Evropske Unije je včeraj izdalo svojo prvo sodbo na temo nevtralnosti interneta. Na prošnjo madžarskega Upravnega sodišča so pojasnili, da Pravo EU operaterjem prepoveduje ponujanje aplikacij in storitev, pri katerih bi bili prenosi podatkov zastonj, medtem ko bi se prenosi iz vseh ostalih aplikacij in storitev šteli v redno mesečno kvoto. In kar je še važneje: za to ugotovitev ni potrebno posebej ugotavljati, ali diskriminiranje ostalih aplikacij in storitev dejansko vpliva na pravice končnih uporabnikov. Z drugimi besedami: ničelno tarifiranje (zero rating) je prepovedano samo po sebi.

Takšna razlaga je vsekakor zelo dobrodošla za naš trg. Domači regulator trga mobilne telefonije, Agencija RS za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) si namreč že skoraj pet let ne upa ukrepati na tem področju. Leta 2016 je namreč Upravno sodišče odpravilo njihovo odločbo o prepovedi ničelnega tarifiranja Telekomove storitve za pretakanje glasbe Deezer oz. Si.mobiove oblačne shrambe Hangar mapa (2015). To je storilo deloma zato, ker je AKOS v postopku naredil kup postopkovnih napak, deloma pa tudi zato, ker so menili, da zgolj dejstvo, da se neka storitev ne zaračunava, še ne pomeni nujno tudi kršitve nevtralnosti interneta AKOS bi namreč po njihovo moral pokazati dejansko škodo za uporabnike, se pravi, narediti ekonomsko študijo. Tega pa s svojimi blizu 100 zaposlenimi niso bili sposobni narediti.

Operaterji so AKOSovo priznanje nemoči izkoristili z najavo novih zero rating paketov. A1 npr. v okviru paketa A1 Play ponuja dostop do storitev Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, Netflix, HBO Go, Deezer, Apple Music, ipd. brez zažiranja v mesečno kvoto. Akos je javno povedal, da se mu to zdi sprejemljivo, ker da je praksa ponujanja storitev z ničelno tarifo v tujini na trgu že dlje časa prisotna ter ker je po njihovem mnenju ne slovenska ne evropska zakonodaja tega ne prepovedujeta. No, zdaj vedo drugače.

Hvala torej našim madžarskim prijateljem. Akos je ZDAJ na potezi, da prepove ničelne tarife v ponudbi domačih operaterjev. To bo super, ker takšno početje dokazano viša cene storitev za vse. Razen seveda, če bodo spet našli kakšen drug izgovor, tako kot so to naredili prejšnji teden pri NIJZ-jevih spam SMS-ih za aplikacijo #ostanizdrav. Kot so takrat zapisali, ni šlo za komercialno sporočilo tako da vse ok. No, upamo, da tega ni prebrala tudi vlada, ker sicer bomo vsak teden dobivali reklame za njihove ideje.