AKOS: Telekom Slovenije in Simobil kršila nevtralnost interneta

Matej Huš

25. jan 2015 ob 12:03:06

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je pri nadzoru Telekoma Slovenije in Simobila ugotovila, da sta podjetji kršili nevtralnost interneta. Gre za načelo, po katerem mora biti ves podatkovni promet ne glede na vsebino obravnavan enakovredno. Podjetji sta privilegirali lastni storitvi, tako da njune uporabe nista šteli med zakupljene količine prenesenih podatkov v paketih za naročnike.

Telekom Slovenije je na nedovoljen način ponujal storitev Deezer, ki so jo uporabnikom ponudili maja lani. Deezer omogoča poslušanje (streaming) glasbe na mobilnih napravah. Storitev je stala sedem evrov mesečno, prenos podatkov pa ni bil omejen in ni vplival na paketne omejitve. Podobno je Simobil ponujal storitev Hangar Mapa, ki je uporabnikom ponujala 16 GB, 32 GB ali 100 GB prostora za shranjevanje varnostnih kopij podatkov po osnovni ceni 2-7 evra mesečno (odvisno od paketa). Tudi tu je bil prenos podatkov neomejen.

Slovenija je internetno nevtralnost prenesla v nacionalno zakonodajo, s čimer je ena izmed svetlih izjem v Evropi in na svetu. Konkretno je v 203. členu Zakona o elektronskih komunikacijah določeno, da operaterji in ponudniki dostopa do interneta ne smejo omejevati, zadrževati ali upočasnjevati prometa na ravni posameznih storitev. Z drugimi besedami to pomeni, da mora biti prenos po omrežju dostopen vsem storitvam enakovredno, tako na nivoju infrastrukture, kakovosti storitve (hitrost, zakasnitev) in plačila (plačilni pogoji, obračunska enota).

AKOS je zato Telekomu Slovenije in Simobilu dal 60 dni časa, da kršitev odpravi. To pomeni, da se bo moral promet, ki ga bodo uporabniki ustvarili v teh dveh storitvah, normalno odštevati od zakupljenih količin.

Telekom Slovenije in Simobil sta potrdila, da jima je bila odločba vročena. V Telekomu Slovenije so povedali, da jo bodo proučili in ukrepali v skladu z zakonodajo. Simobil je bil konkretnejši. Dejali so, da se z odločbo ne strinjajo in da po njihovem mnenju škoduje uporabnikom, za katere je bila dosedanja ureditev koristna. Ali jo bodo izpodbijali, se še niso odločili.