V Veliki Britaniji po brexitu predlagajo ošibitev nevtralnosti interneta

Matej Huš

22. okt 2022 ob 09:45:43

Medtem ko v Evropski uniji nevtralnost interneta zagotavlja uredba 2015/2120, želi britanski regulator te dosežke načeti. Odkar je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, je namreč evropska zakonodaja ne zavezuje več, čeprav je je večino prenesla in velja do sprememb. Ofcom je predstavil predlog zakonodajnih sprememb, ki bi dale ponudnikom telekomunikacijskih storitev in operaterjem "več fleksibilnosti".

Po novih pravilih bi imeli operaterji možnost ponujati dražje pakete, ki bi na primer prinašali nižje zakasnitve, kar bi namenili igralcem iger, uživalcem pretočnih vsebin in ostalim, kjer so latence pomembne. Operaterji bi prav tako lahko ponujali specializirane storitve in upravljanje prometa (traffic management), s čimer bi regulirali obremenjenost omrežij. Uvedba QoS bi v praksi pomenila uvedbo večtirnega prometa različnih prioritet. Vrnil bi se tudi zero-rating, kar se imenuje izvzetje določenih vrst prometa iz paketov, ki imajo omejen prenos podatkov.

Ukinjanje nevtralnosti interneta je kontroverzna ideja, ki so jo tudi v Evropi operaterji skušali doseči na različne načine, a so jo sodišča in regulatorji doslej še vztrajno branili. V Veliki Britaniji evropskih varovalk ni več, zato lahko v drugi polovici prihodnjega leta pričakujejo novo zakonodajo. Zainteresirana javnost lahko mnenja oddaja do 13. januarja, nato pa bodo opravili javno razpravo.