Upravno sodišče: AKOS še vedno nesposoben

Matej Huš

27. jul 2016 ob 08:56:46

Upravno sodišče je odpravilo odločbo Agencije za komunikacijska omrežja (AKOS), ki je lani januarja odločila, da Telekom Slovenije, Simobil, Amis in Tušmobil z izvzemanjem določenega prometa iz obračuna prenesenih podatkov v mobilnih omrežjih (de facto obračunu z ničelno tarifo) krši nevtralnost interneta in s tem 203. člen Zakona o elektronskih komunikacijah.

Problematične so bile storitve Deezer in HBO Go (Telekom Slovenije), Hangar Mapa (Simobil), Mobia TV (Amis) in Tuškabina (Tušmobil). Operaterji so promet v teh storitvah omogočali brezplačno oziroma se ni štel v zakupljeno kvoto mesečnega prenosa podatkov. AKOS je tedaj ocenil, da je to v nasprotju s principom nevtralnosti interneta, kot ga pozna Zekom-1, zato je operaterjem naložil odpravo nepravilnosti. Ti so storitve v tej obliki nehali ponujati, hkrati pa so sprožili upravni spor.

Upravno sodišče je ta mesec razsodilo, da je AKOS napačno interpretiral zakonodajo, zato je odločbo odpravilo in vrnilo v ponovni postopek. Ker je šlo za ureditveni postopek in ker so operaterji vmes problematične storitve odpravili, je s tem postopek zaključen (ker kršitve ni več, tudi ni več česa urejati). Po mnenju sodišča namreč zgolj dejstvo, da se neka storitev ne zaračunava, ne nasprotuje ideji nevtralnosti interneta. Omenjeni člen ZEKom-1 naj bi se namreč nanašal zgolj na tehnično omejevanje, medtem ko o zaračunavanju v končni obliki zakona ni določila, saj je bilo med zakonodajnim postopkom črtano. Prav tako je Upravno sodišče mnenja, da prekvalifikacija dejanskega stanja (kar je v tem postopku poizkusil AKOS), ki naj bi bilo podlaga za izdajo odločbe, v pritožbenem postopku na Upravnem sodišču, ne more biti pravno relevantno za presojo zakonitosti te odločbe.

Kako se bo vse skupaj odvilo, ko bo naslednji operater ponovno poskusil s tovrstno poslovno prakso in se bo celoten postopek odvrtel ponovno pa bomo najverjetneje videli v kratkem.