Nevtralnost interneta in A1: AKOS ne vidi problema

Matej Huš

19. sep 2018 ob 18:54:18

A1 (bivši Simobil) je včeraj začel ponujati storitev A1 GO!, ki po besedah ponudnika "vključuje samo tiste storitve, ki jih uporabniki najpogosteje uporabljajo". To z drugimi besedami pomeni, da ima uporabnik v posameznih paketih neomejen dostop (zero rating) do nekaterih storitev (Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, v dražjih pa še bistveno več, denimo Netflix, HBO Go, Deezer, Apple Music, A1 Now). Uporaba teh storitev se ne všteva porabo podatkov, ki jih ima uporabnik zakupljene.

Zdi se, da je takšna ponudba v nasprotju z internetno nevtralnostjo, ki je v Sloveniji celo striktno uzakonjena. ZEKom-1 namreč v 203. členu izrecno določa, da ponudniki dostopa do interneta "ne smejo omejevati, zadrževati ali upočasnjevati internetnega prometa na ravni posameznih storitev ali aplikacij, jih neenako obravnavati ali izvajati ukrepov za njihovo razvrednotenje," razen v zakonsko predpisanih primerih.

Ali je zero rating spodkopavanje internetne nevtralnosti? Pred tremi leti je AKOS pri nadzoru Telekoma Slovenije in Simobila izdal odločbo, da to drži. Tedaj je Telekom Slovenije ponujal Deezer mimo zakupljenih količin podatkov, Simobil pa Hangar Mapa. Obe storitvi sta imeli zero rating, kar je bilo po mnenju AKOS-a pred tremi leti nezakonito, in podjetji sta potem ponudbi umaknili. Po pritožbi pa je AKOS konec leta 2016 odločbi odpravil zaradi spremembe zakonodaje.

AKOS pa tri leta pozneje meni, da to ni več problematično. V izjavi za javnost so zapisali, da je praksa ponujanja storitev z ničelno tarifo v tujini na trgu že dlje časa prisotna. Po mnenju AKOS-a ne slovenska ne evropska zakonodaja tega ne prepovedujeta. AKOS bo ukrepal le zoper ponudbe, ki bi zaradi obsega ponudbe privedle do bistveno zmanjšane izbire za končne uporabnike. Kako si AKOS to predstavlja, ne vemo. Glede konkretne ponudbe AKOS ukrepov ne načrtuje, saj so potrdili, da jih je A1 o njej zaprosil za mnenje še pred objavo ponudbe, in da so podali pozitivno mnenje.