Slovaške volilne globoke ponarejanke kažejo, da je umetna inteligenca nevarnost za demokracijo

kuglvinkl

5. okt 2023 ob 21:32:36

Le dva dni pred volitvami na Slovaškem je bil na Facebooku objavljen avdio posnetek. Na njem sta bila dva glasova: domnevno Michal Šimečka, vodja liberalne stranke Progressive Slovakia, in Monika Tódová iz dnevnika Denník N. Razpravljala naj bi, kako ukrasti volitve, delno z nakupom glasov iz marginalizirane romske manjšine.

Šimečka in Denník N sta takoj zanikala, da je avdio posnetek pristen. Oddelek za preverjanje dejstev pri novičarski agenciji AFP je dejal, da je avdio kazal znake manipulacije z uporabo umetne inteligence. Vendar je bil posnetek objavljen med 48-urnim moratorijem pred odprtjem volišč, med katerim naj bi mediji in politiki molčali. To pomeni, da je bil postopek po katerem bi ocenili in označili posnetek kot nepristen znatno težji. Ker je šlo za objavo zvočnega posnetka, je to izkoristilo vrzel v Meta politiki za manipuliranje z vsebinami, ki določa, da se nanaša le na ponarejene videoposnetke, kjer je osebi spremenjeno, da izgovarja besede, ki jih nikoli ni izrekla.

Volitve so bile tesen boj med dvema glavnima kandidatoma z nasprotnima vizijama za Slovaško. V nedeljo je bilo sporočeno, da je stranka Progressive Slovakia, ki je za članstvo v NATO, izgubila proti stranki SMER, ki se je zavzemala za umik vojaške podpore sosednji Ukrajini.

Zdaj, po volitvah, bodo države po vsem svetu (upam, da mi tudi, op.a.) skrbno preučile, kaj se je zgodilo na Slovaškem, da bi dobile namige o izzivih, s katerimi se lahko soočijo tudi same. Sosednja Poljska, ki jo je nedavna študija EU označila za posebej ogroženo zaradi dezinformacij, gre na volitve čez dve tedna. Naslednje leto bodo volitve potekale v Združenem kraljestvu, Indiji, EU in ZDA. Preverjevalci dejstev, ki se trudijo zadržati dezinformacije na družbenih medijih na Slovaškem, pravijo, da njihova izkušnja kaže, da je umetna inteligenca že dovolj razvita, da lahko moti volitve, medtem ko nimajo orodij za boj proti temu.

Več o tem, tukaj: https://www.wired.com/story/slovakias-e...