V Ugandi začasno blokirali vsa družbena omrežja

Matej Huš

12. jan 2021 ob 18:49:21

V Ugandi so pred četrtkovimi predsedniškimi volitvami omejili dostop do vseh družbenih omrežij, poroča Reuters. Uporabniki Facebooka in WhatsAppa so se danes začeli pritoževati, da ne morejo odpreti svojih družbenih omrežij. Izkazalo se je, da je danes ugandska agencija za telekomunikacije vsem ponudnikom dostopa do interneta naložila blokado družbenih omrežij in aplikacij za takojšnje sporočanje, ki bo trajala do preklica.

Uradnega pojasnila iz agencije ali vlade ni bilo. Po neuradnih podatkih Reutersa gre za odziv na poteze Facebooka, ki je blokiral številne provladne profile. Facebook je potrdil, da je včeraj ugasnil večje omrežje profilov, ki so bili povezani z ugandskim ministrstvom za informiranje, ker da so predstavljali lažne in podvojene profile. Facebook v pogojih uporabe ne dovoli anonimne uporabe, kamor sodijo tudi lažni in podvojeni profili, a se v praksi to seveda težko preverja.

V zadnjih letih igrajo družbena omrežja zelo pomembno vlogo pri vsakih volitvah, še zlasti v razvitih državah. Manipulacije in objavljanje lažnih novic predstavljajo čedalje večji problem, proti kateremu pa (še) ni učinkovite rešitve. Ad hoc blokade in brisanje tehnoloških gigantov so le izredni ukrepi, ki bolj ali manj uspešno gasijo največje požare.

Podobno prakso, torej blokado ali zaklep družbenih omrežij pred volitvami, so izvajale tudi nekatere druge države.