Na Floridi bodo izpustili 750 milijonov gensko spremenjenih komarjev

Matej Huš

21. avg 2020 ob 20:17:47

V Florida Keysu bodo v prihodnjih dveh letih postopoma v okolje vnesli 750 milijonov gensko spremenjenih komarjev, s čimer želijo zajeziti širjenje teh insektov. Projekt so že pred tem odobrili na državni in zvezni ravni, sedaj pa je zadnjo zeleno luč kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih prebivalcev in okoljskih organizacij prižgal še lokalni odbor. Lokalno prebivalstvo eksperimentu deloma nasprotuje, okoljske organizacije pa opozarjajo, da so komarji tudi pomemben člen v prehranjevalni verigi za večje živali.

Največji problem povzroča invazivna vrsta Aedes aegypti (tigrasti komar), ki je tudi prenašalec številnih bolezni, denimo mrzlice dengue, rumene mrzlic in zike. Kemično zatiranje je eden izmed načinov za boj proti tej vrsti, sedaj pa bodo poizkusili z gensko spremenjenimi komarji OX5034. Izpuščali bodo samce, ki ne napadajo ljudi, se pa parijo s samicami. Toda iz jajčec, ki jih bodo oplodili gensko spremenjeni samci, se ne bodo razvile funkcionalne živali, saj bodo propadle v prvi stopnji razvoja.

Na Floridi so komarji velikanski problem, proti kateremu se borijo z razprševanjem insekticidov z letali, tovornjaki in ročno. V Florida Keysu samo za zatiranje te vrste komarja, ki predstavlja manj kot odstotek vseh komarjev, porabijo več kot milijon dolarjev letno. Zaradi tega so se leta 2012 povezali s podjetjem Oxitec, ki prideluje gensko spremenjene komarje. Ti komarji ne morejo preživeti brez antibiotika tetraciklina. S tem zagotovi, da se ne razmnožijo preveč. Hkrati pa so sterilni, a se še vedno lahko parijo, le da se iz jajčec nič ne razvije. Zelo sorodno vrsto OX513A so preizkušali že v Braziliji, na Kajmanskih otokih in Panami, kjer so bile uspehi veliki. V urbanih področjih Brazilije je populacija komarjev upadla za 95 odstotkov, kadar so v okolje izpustili gensko spremenjene komarje. OX5034 je nadgrajen v tem smislu, da jajčeca pohabi selektivno. Samice se ne razvijejo, medtem ko samci se in tako svoje defektne gene nosijo še generacije v prihodnosti in nadalje zdesetkajo populacijo komarjev.

Podobne načine za zatiranje komarjev so preizkušali tudi v Maleziji, v Kaliforniji, v Avstraliji in drugod. Tehnika se uporablja že desetletje, rezultati pa so večinoma pozitivni.