Googlov boj proti komarjem deluje

Matej Huš

7. apr 2020 ob 08:25:56

Pred tremi leti je Verily (podružnica Alphabeta, ki je bila včasih poimenovana Google Life Sciences) v Kaliforniji začela preizkus iztrebljanja komarjev. Spustili so samce, ki so bili okuženi z bakterijo Wolbachia, ki ljudem ne škoduje, komarji pa so zaradi nje neplodni na poseben način. Še vedno se parijo, a se iz jajčec samic potem ne morejo razviti novi osebki. V projektu sodeluje tudi državna agencija CMAD. Prizadevanja že žanjejo uspehe.

Tri leta pozneje poglejmo rezultate na treh mestih, kjer so izpustili okužene komarje. Šlo je za milijone samcev vrste Aedes aegypti, ki jih gojijo v posebnih obratih in tam načrtno okužijo. Potem jih izpustijo v okolico (vsak dan več kot 80.000, in to od aprila do oktobra), kar ljudem ne škoduje, ker človeško kri potrebujejo le samice. Verily poroča, da so na vrhuncu sezone leta 2018 beležili 93-odstoten upad populacije samic. V posebnih pasteh, s katerimi so merili populacijo komarjev, so na te treh mestih vsako noč našli kvečjemu eno samico, medtem ko so jih drugod (kontrola) do 16. Jacob Crawford, ki sodeluje v projektu, pojasnjuje, da so pred začetkom projekta imeli vizijo, kakšne rezultate bi želeli, in to jim je dobro uspelo. Lani so izpustili 14,4 milijona komarjev.

Projekt iztrebljanja komarjev se nadaljuje. Verily se je že dogovoril za sodelovanje s Singapurjem, pogajanja pa potekajo tudi v Južni in Karibski Amerki. V Avstraliji so že uspešni. Projekt v Kaliforniji, kjer je podnebje suho in vroče, zato so komarji nadloga, ki pa ni usodna, je bil le pilotski. Z njim so pokazali, da je v praksi možno selektivno gojiti okužene komarjeve samce v velikem merilu. V nadaljevanju želijo projekt razširiti na celotne regije.

Verily ni edini, ki na tak način uničuje komarje. Fundacija Billa in Melinde Gates je za izkoreninjene malarije investirala že več kot milijardo dolarjev. Del teh prizadevanj so tudi gensko spremenjeni komarji. Metoda, ki jo uporablja Verily, sploh ni nova. Gre za uveljavljeno in preizkušeno metodo za nadzor škodljivcev, ki so jo v preteklosti uporabljali že proti različnim vrstam muh (tudi cece), komarjev, vešč, moljev in hroščev. Rezultati so bili običajno (ne pa vedno) zelo dobri. Verilyjev glavni dosežek je torej dokaz, da je komarje možno gojiti v velikem številu in da je okužba z bakterijo učinkovit za zmanjšanje njihove populacije.