Google in Univerza Jamesa Cooka dosegla velik uspeh pri iztrebljanju komarjev

Matej Huš

15. jul 2018 ob 09:29:33

Eden izmed načinov za zniževanje populacije komarjev je gojenje samcev komarjev, ki so zaradi okužbe z bakterijo Wolbachia sterilni in ki potem tekmujejo z zdravimi divjimi samci. Podjetje Verily, ki je v Googlova (oziroma Alphabetova) divizija za raziskave ved o življenju, je v Avstraliji v sodelovanju z državno raziskovalno agencijo CSIRO in Univerzo Jamesa Cooka od novembra lani do letošnjega junija izpustila več milijonov okuženih samcev invazivne vrste Aedes aegypti. Rezultati so osupljivi.

V zvezni državi Queensland so na območjih, kjer je potekal eksperiment, zabeležili 80-odstotno zmanjšanje populacije komarjev. Aedes aegypti je neavtohtona vrsta, ki izvira iz Afrike in je prenašalec številnih bolezni, denimo zike, mrzlice dengue in vročice chikungunya. Zaradi segrevanja planeta, transporta in urbanizacije so se ti komarji razširili tudi po drugih kontinentih. Zato je obvladovanje populacije te vrste komarjev zelo pomembno.

Okuženi samci se normalno parijo s samicami, ki izležejo jajčeca. Toda iz teh jajčec se nikoli ne razvije naslednji rod komarjev. Če je število okuženih samcev dovolj veliko, lahko to privede do kolapsa populacije komarjev. Ker samci ne pikajo, njihovo izpuščanje v okolje minimalno vpliva na ljudi.

Raziskovalci na univerzi so v sodelovanju z Verilyjem vzgojili 20 milijonov komarjev. Glavni prispevek Verilyja je bila tehnologija za ločevanje med samci in samicami, saj slednjih niso smeli izpustiti, temveč so jih uničili. Verily je razvil tehnologijo, ki omogoča hitro in natančno ločevanje. Ko so upoštevali še izgube pri ločevanju in naravno odmrtje, so izpustili okrog tri milijone okuženih samcev. Rezultat je že omenjeno 80-odstotno zmanjšanje populacije komarjev v okolju. Paul De Barro iz CSIRO pojasnjuje, da je končni cilj v celoti iztrebiti vrsto Aedes aegypti, ki v Avstraliji ni endemična. Rob Grenfell, ki vodi oddelek za zdravje v CSIRO, je dodal, je sicer večina komarjev neškodljivih, a tri vrste povzročijo kar 17 odstotkov vseh okužb z nalezljivimi boleznimi na svetu - Aedes aegypti je med njimi, druga dva rodova sta Anopheles in Culex.

To ni prvi tovrsten projekt. Verily je nekaj podobnega izvedel tudi v Fresnu v Kaliforniji, projekti v manjšem obsegu pa so potekali tudi drugod. Je pa avstralski projekt prvi na tako veliki skali, ki je pokazal uspešnost tega pristopa.