Malezija izpustila šest tisoč gensko spremenjenih komarjev

Matej Huš

30. jan 2011 ob 13:41:15

Malezija je objavila, da je v boju proti širjenju mrzlice dengue 21. decembra v okolje izpustila 6000 gensko spremenjenih samcev komarja vrste Aedes aegypti. Omenjena bolezen, ki jo širijo samice komarja, povzroča hude težave v Maleziji, saj je lani zbolelo 46 tisoč ljudi in zaradi nje umrlo 134 ljudi, številke pa so v porastu. V boju zoper to bolezen so v okolje izpustili komarje, ki so genetsko modificirani tako, da imajo njihovi potomci krajšo življenjsko dobo od normalnih. Znanstveniki upajo, da bodo s tem v genski bazen komarjev vnesli škodljive gene, ki bodo pomagali brzdati njihovo razmnoževanje in širjenje mrzlice dengue. Preizkus je bil končan 5. januarja, ko so vse preživele komarje pobili z insekticidom, sedaj pa poteka obdelava zbranih podatkov. Preden zaključkom analize novih tovrstnih poizkusov ne načrtujejo.

Čeprav so izpust izvedli v deželi Pahang v malo naseljeni notranjosti državi, se mora vladni Institute of Medical Research spopadati s hudimi kritiki nevladnih organizacij in aktivistov za varovanje okolja. Preizkus je bil kljub nasprotovanjem izveden, saj po besedah oblasti modificirani komarji živijo le nekaj dni in kot taki niso škodljivi za ekosistem. Kritiki se bojijo, da bi to lahko ustvarilo novo biološko nišo, ki bo jo zapolnili kakšni drugi nevarni insekti, ki bi lahko prinesli nove bolezni. Poleg tega so nezadovoljni z netransparentnostjo, saj se je za projekt vedelo že dlje časa, a točnega datuma in kraja izpusta domačinom niso razkrili.

Prvi tovrsten test je bil izveden lani na Kajmanskih otokih, ko so prav tako v okolje izpustili genetsko spremenjene komarje. Na območjih, koder so izpustili sterilne komarje, se je njihova populacija skrčila za 80 odstotkov.