Intel predstavil arhitekturo Tiger Lake, napovedal igričarske grafične kartice za 2021

Jurij Kristan

14. avg 2020 ob 15:23:54

Intel je na virtualnem novinarskem dogodku Architecture Day 2020 natančneje seciral drobovje mnogih svojih prihajajočih izdelkov. Prenosniški procesor Tiger Lake, ki prispe prihodnji mesec, bo napravljen na proizvodnem procesu 10nm SuperFin, s čimer gre doktrina tik-tak dokončno na smetišče zgodovine. Ob diskretnem grafičnem čipu DG1, ki začenja prihajati s tekočih trakov, pa snujejo tudi pravo igričarsko izpeljanko Xe-HPG, ki prispe naslednje leto.

Včeraj je potekel embargo na informacije z dogodka Architecture Day 2020, ki so ga v torek pri Intelu priredili za strokovno javnost. Gre za zelo tehnično usmerjeno predstavitev, kjer se zvrsti kak ducat Intelovih vodilnih inženirjev in natančneje predstavi arhitekturne ter proizvodne podrobnosti prihajajočih čipov. Prvega smo lahko videli predlani, letošnji pa je spričo pandemije covida-19 potekal spletno, s posnetimi prezentacijami. Dogodek prihaja v kritičnem trenutku za Intel, ki se že več let spopada z zamudami v razvoju svojih polprevodniških proizvodnih procesov na eni in vsesplošnim jurišem AMDja na drugi strani. Tokrat so se izdatno trudili, da bi nas pomirili, da so težave z 10 nm procesom zgodovina in da bo že platforma Tiger Lake, ki tehnično izide 2. septembra, tista, kjer se bo njihova krivulja uspešnosti zopet obrnila navzgor. Kdaj bomo dejansko videli izdelke na tej osnovi, pa še ni povsem jasno, saj se jih dogodek ni dotikal.

Tiger Lake je prihajajoči prenosniški CPU, sestavljen iz procesorskih jeder arhitekture Willow Cove in grafičnega vezja Xe-LP. Napravljen bo v 10-nanometrski tehnologiji SuperFin, kar je v bistvu preimenovanje procesa 10nm+ ... ali, če smo pikolovski, 10nm++. Da bi se izognili burleski okoli pluskov - 14nm je trenutno pri 14nm++++ (!) - so v podjetju spremenili poimenovanje generacij proizvodnega procesa. S SuperFin, oziroma uradno okrajšavo 10SF, želijo pokazati tudi na bistven napredek v tehnologiji glede na starejšo generacijo, ki naj bi Tiger Lake zopet postavil v konkurenčen položaj na tržišču. Obenem gre tudi za dokončen pokop razvojne strategije tik-tak (tick-tock), s katero so pred desetletjem zmagoslavno potolkli AMD, a jo je zadnje čase upočasnitev Moorovega zakona pošteno ugriznila v zadnjo plat, rezultat pa je bilo neugledno množenje pluskov. Novi nazor pri Intelu imenujejo "transistor resilient design" in preprosto pomeni bolj prožno prenašanje lastnosti arhitektur med generacijami procesov izdelave.

Poglavitne odlike 10SF se skrivajo na najnižjih ravneh zasnove čipov - pri tranzistorjih ter povezavah med njimi. S kupčkom posodobitev so povečali tok skozi tranzistorje FinFET, za 30% zmanjšali upornost povezav med "nadstropji" čipov in močno povečali kapacitivnost mikrokondenzatorjev v vezjih, čemur pravijo SuperMIM (metal-insulator-metal); od tu potem skovanka SuperFin. S tem naj bi bili procesorji Tiger Lake zmožni dosegati precej višje frekvence kot Ice Laki in lagodno prebijati pet gigahercev, zato naj bi septembra videli hitrostne pribitke, kakršnih Intel ni pokazal že več let. Obenem bo platforma končno prekinila še druge AMDjeve prednosti: podpirala bo PCIe 4.0, Thunderbolt 4 in USB 4, pa varnostno tehnologijo CET (Control-flow Enforcement Technology) in vsebovala namensko vezje za pospeševanje rabe strojno učenih algoritmov GNA 2.0.

Zadnja udarna lastnost Tiger Lakov pa je njihov grafični del. Xe-LP je oznaka za integrirano izpeljanko Intelove najmodernejše grafične arhitekture Xe. Inačica v Tiger Lakih bo imela glede na prejšnjo generacijo, Gen11, precej povečano število izrisovalnih enot (96 proti 64), ki so tudi same močno prevetrene. Rezultat naj bi bili pospeški, kakršnih pri Intelovi integrirani grafiki nismo videli še nikdar; junija so tako v divjini že krožila pričevanja, da naj bi testni primerki Tiger Lakov konkurenčne Ryzene Mobile 4000 v TimeSpyju prehitevali za več kot tretjino! Diskretna inačica Xe-LP, pod imenom DG1, naj bi bila tudi že v proizvodnji. Je pa potrebno poudariti, da najverjetneje ne bo nikoli samostojno na policah trgovin, saj je namenjena temu, da jo proizvajalci prenosnikov nalotajo ob procesorje Tiger Lake v močnejših izdelkih.

Intelova družina grafičnih procesorjev Xe ima v bistvu štiri veje. Poleg Xe-LP še Xe-HP in Xe-HPC (bolje poznano pod nazivom Ponte Vecchio), namenjeni podatkovnim centrom in tamkajšnjemu preračunavanju big date ter pospeševanju umetne inteligence; pa na koncu še Xe-HPG. Slednja je novost in označuje polnopraven GPU za najmočnejše diskretne igričarske grafične kartice, s katerimi bo šel Intel neposredno v boj z Geforci in Radeoni. Xe-HPG bo ob nastopu prihodnje leto nativno strojno podpiral ray tracing in za pomnilnik uporabljal GDDR6. Toda morda najbolj presunljivo je Intelovo priznanje, da bodo njihovo proizvodnjo dodelili zunanjemu izvajalcu. Ali bo to TSMC ali Samsung, ta hip še ni jasno.