Intelovi 7nm čipi bodo (spet) zamujali

Dare Hriberšek

25. jul 2020 ob 21:11:20

Iz podjetja so sporočili, da se bo proizvodnja njihovih procesorjev, izdelanih v 7 nm procesu v najboljšem primeru začela šele leta 2022. Po dosedanjih načrtih naj bi se to zgodilo že konec prihodnjega leta. Povsem lahko pa bo zamik tudi daljši, saj se po besedah njihovega izvršnega direktorja Boba Swana srečujejo s precejšnjimi težavami v proizvodnem procesu.

Znano je, da je AMD, Intelov največji konkurent, že pred meseci poslal na trg svoje čipe Ryzen 4000, ki so izdelani po 7nm postopku in so Intelu odškrnili precejšen delež kupcev in ugleda. Čeprav resnici na ljubo, generacije obeh ponudnikov po samih številkah niso povsem primerljive; tako so najgosteje tiskani Intelovi 10 nm čipi, vsaj po gostoti tranzistorjev precej enakovredni tistim od konkurentov. Intel je sicer edino podjetje, ki samo načrtuje in nato tudi izdeluje procesorske čipe, konkurenti običajno počenejo eno ali drugo. AMD, pa tudi Apple, Huawei in Qualcomm svoje čipe denimo izdelujejo pri podjetju TSMC, kjer bodo v času, ki ga Intel zdaj napoveduje za 7 nm, predvidoma prešli že na 3 nm tehnološki proces tiskanja čipov.

Intelove težave pa s tem vendarle postajajo kronične, saj je pred tem podobno, skoraj dve leti, zamujala že njihova 10 nm generacija, obenem pa bodo po napovedih izgubili tudi pomembnega odjemalca. Apple je namreč junija objavil, da bo poslej v svoje Mace namesto Intelovih, vgrajeval lastne procesorje.

Analitiki govorijo od dveh možnostih, bodisi, da bo Intel izboljšave prenesel v novo, 7 nm generacijo, pri kateri pa se, kot rečeno, srečuje s težavami pri proizvodnem procesu, precej verjetneje pa bo poskušal raztegniti življenjsko in prodajno dobo svoje 10 nm generacije, tako kot je to storil pri prejšnji 14 nm. To potrjujejo tudi uradne napovedi, da bodo prihajajočih procesorjev 11. generacije pod imenom Tiger lake izdelali 20 % več, kot so načrtovali v začetku leta. Tiger Lake lahko verjetno pričakujemo jeseni, september je namreč običajni čas, ko Intel predstavi tovrstne novosti, za zdaj pa je o njih znano, da bodo podpirali standard Thunderbolt 4, USB4 in tudi Intelovo grafiko arhitekture Gen12, poznano tudi pod imenoma Intel Xe oz. Arctic Sound, ki naj bi bila kar dvakrat hitrejša od Gen11. Konec tega oz. v začetku prihodnjega leta pa naj bi luč sveta ugledali tudi prvi strežniški Ice Laki. Intel pa vidi tudi še nekoliko dlje v prihodnost, sredi prihodnjega leta naj bi predstavili tudi 12. generacijo procesorjev Alder Lake, naslednikov Tiger Lakov. Med njimi bo tudi prvi 10 nm izdelek za namizne računalnike, ta bo zapolnil dolgo zevajočo praznino, ki je veselila konkurenco ter tudi strežniška različica, imenovana Sapphire Rapids.

Novico o zamudi so sicer sporočili med svojim četrtletnim finančnim poročilom, ki pa še zdaleč ni slabo. V drugem letošnjem kvartalu so tako prihodke povečali za petino, na 19,7 milijarde ameriških dolarjev. Pri tem ima največ zaslug oprema za podatkovne centre (+ 34 %), medtem ko je njihov Client Computing Group, torej oddelek, ki izdeluje procesorje za osebne računalnike, zrasel za 7 %. Zasluga gre predvsem pandemiji COVID-19, ki je številne posameznike poslala delat na dom, zaradi česar se je precej povečala prodaja prenosnikov, na drugi strani pa nekoliko upadla pri namiznikih.