Intel predstavil Thunderbolt 4

Matej Huš

9. jul 2020 ob 12:11:10

Intel je predstavil podrobnosti prihajajočega standarda Thunderbolt 4, ki je osnovan na specifikacijah USB4 in ga oglašujejo kot univerzalni priključek. Prek Thunderbolta 4 se bodo priklapljali monitorji, diski, zunanje grafične kartice, docki itd. Thunderbolt 4 bo združljiv s priklopi USB (tudi USB4) in Thunderbolt 3, zato bojazni o nezdružljivosti to pot odpadejo.

Thunderbolt 4 bo podpiral hitrost do 40 Gb/s, kar bo dovolj za hkratni priklop dveh monitorjev z ločljivostjo 4K. To je enaka hitrost, kot jo omogoča že standard Thunderbolt 3, zato je treba izboljšave iskati drugje. Prva bo že ta, da na Thunderboltu 3 niso delovali vsi monitorji v takšni kombinaciji, v novi verziji pa bodo. Intel pravi, da bo novi standard podpiral priklop naprav z največ štirimi priključki Thunderbolt 4 (kot vozlišče), kable maksimalne dolžine 2 metra, polnjenje, zbujanje računalnika in VT-d zaščito (DMA). Mimogrede, oba standarda (3 in 4) bosta imela oznako preprosto Thunderbolt, zato bo na prvi pogled teže razlikovati med novimi in starimi napravami.

Podporo za novi standard bodo prvi vsebovali prihajajoči Intelovi procesorji iz družine Tiger Lake. Podpirali ga bodo tudi krmili iz družine 8000, denimo Maple Ridge JHL8340 ali JHL8540 za proizvajalce drugih računalnikov, ter Goshen Ridge JHL8440 za proizvajalce naprave. Prvi pričakujemo jeseni. Podporo Thunderboltu 4 je napovedal tudi Apple.