Apple zadelo več tožb zaradi upočasnjevanja procesorja

Matej Huš

26. dec 2017 ob 23:22:42

Apple si s priznanjem, da v svojih mobilnih telefonih upočasni procesor, ko se baterija iztroši, zaradi česar so starejši telefoni počasnejši, ni nakopal le negodovanja in ogorčenja javnosti, temveč tudi celo paleto tožb. V vseh tožniki Applu očitajo, da so sčasoma iPhonu postajali manj zmogljivi in da je Apple to dejstvo uporabnikom prikrival. Čeprav je Applov izgovor čisto legitimen, češ da naj bi tako preprečil izklapljanje telefona zaradi nizke napetosti in podaljšal avtonomijo kljub slabši bateriji, so si v Cupertinu naredili medvedjo uslugo s prikrivanjem tega dejstva. Če bi uporabnike na to opozorili ali pa jim celo dali možnost funkcijo uporabiti po preudarku, teh težav sedaj ne bi bilo.

Prva skupinska tožba (Abdulla et al v. Apple) bo potekala v Chicagu, saj so jo na tamkajšnje sodišče vložili v četrtek. V njej bodo sodelovali lastniki iPhonov iz Illinoisa, Indiane, Ohia in Severne Karoline. Druga tožba (Bogdanovich v. Apple) se bo odvijala v Los Angelesu. V njej tožniki Applu očitajo, da je prekršil "implicitno pogodbo" in da so kršili pravico do zasebne lastnine, s tem ko so uporabnikom oddaljeno namestili posodobitev, ki jim je upočasnila telefone. Tretja tožba (Harvey v. Apple) je bila vložena v San Franciscu.

Ni pričakovati, da bi se zgodba razpletla hitro. Skupinske tožbe so znane po svojem trajanju, končni rezultati pa so običajno bolj klavrni. Tožniki si na koncu lahko obetajo kakšno simbolično nadomestilo, morebiti celo v obliki kuponov za App Store. Najbolj verjetno se ta hip zdi, da se bo Apple na koncu poravnal in ponudil nekaj bonbončkov.