Apple priznal, da v starih iPhonih upočasni procesor

Matej Huš

22. dec 2017 ob 11:11:53

Apple je priznal, da v starih pametnih telefonih iPhone programsko upočasnijo procesor, o čemer se je špekuliralo že leta, debate pa so ponovno oživele ta mesec. Apple je sedaj potrdil, da se to res dogaja. Razlog ni v siljenju uporabnikov v nakup novejšega aparata, temveč je krivec iztrošena baterija.

Kot je ugotovilo že več uporabnikov iPhona, je upočasnitev procesorja sorazmerna z iztrošenostjo baterije. Špekulirali so, da Apple to stori zato, da lahko tudi slabša baterija še vedno zagotavlja en dan avtonomije. Apple je sedaj priznal, da so v iPhone 6, 6S in SE lani s programsko nadgradnjo vpeljali to funkcijo. Novejši iPhone 7 jo je dobil decembra, pričakujemo pa jo lahko tudi na novih napravah v prihodnosti.

Apple pojasnjuje, da se upočasni frekvenca procesorja, kadar ima telefon iztrošeno, izpraznjeno ali zgolj zelo mrzlo baterijo. V vseh teh primerih je baterija nezmožna zagotavljati dovolj visoke tokove, da bi lahko vse komponente v napravi tekle z največjo zmogljivostjo, zato procesor upočasnijo. Apple trdi, da ne gre za namerno slabšanje zmogljivosti starih naprav v želji po prodaji novih (planned obsolescence), temveč zaščitni mehanizem, ki preprečuje nepričakovano ugašanje telefona zaradi sunkov in podaljšuje življenjsko dobo naprav.

Kakorkoli, baterijo v iPhonu seveda lahko nesemo zamenjat, kar stane 80 evrov. Glavni problem pa je pomanjkanje komunikacije, saj Apple doslej tega početja ni priznal. Ljudje, ki so opazili počasnejše delovanje telefona, seveda niso pomislili, da bodo težave rešili z zamenjavo baterijo, temveč so pogosto kupili nov telefon.