Facebook se trudi v boju proti neresnicam in sovraštvu

Matej Huš

17. sep 2020 ob 20:34:16

Facebook v boju proti širjenju dezinformacij išče nove prijeme ter lovi tanko linijo med odstranjevanjem neresnic in nudenjem pravice do izražanja vseh mnenj. Z novimi pravili, ki so jih najavili danes, so se lotili predvsem zdravstvene problematike in sovražnega govora.

V minulem letu so odstranili 1,5 milijona objav, ki so kršila pravila glede razpihovanja sovraštva, med katerimi jih je 91 odstotkov Facebook našel sam, ter 12 milijonov objav s sovražnim govorom. Poleg tega v nekaterih primerih odstranijo celotne skupine, kar se je lani zgodilo več kot milijonkrat. Približno milijon skupin je bilo tako prežetih s sovraštvom, da Facebook ni lovil posameznih objav, temveč je odstranil celotne skupine. Ker pa takoj zatem vzniknejo nove skupine, bo Facebook sedaj to možnost omejil. Administratorji pobrisanih skupin nekaj časa ne bodo mogli ustvariti nobene nove skupine. Avtorji pobrisanih objav pa bodo 30 dni v pogojnem režimu, ko bodo vsi njihovi prispevki pred objavo pregledani in šele po odobritvi vidni ostalim. To bodo počeli administratorji skupin, a če bodo pri tem kršili pravila, bo Facebook pobrisal celotno skupino.

Na področju zdravja, kjer na Facebooku mrgoli skupin z nasveti, ki segajo od verodostojni prek vprašljivih do napačnih, se je Facebook odločil za bolj salomonski pristop. Med priporočili Facebook preprosto ne bo več ponujal nobenih skupin, povezanih z zdravstveno tematiko. Uporabniki jih bodo morali aktivno poiskati ali pa sprejeti vabilo članov. Podobno bo veljalo tudi za nekatere druge vrste skupine, zlasti militantne in povezane s teorijami zarot.