Čedalje več oglaševalcev umika oglase s Facebooka, Zuckerberg miri zaposlene

Matej Huš

2. jul 2020 ob 21:11:53

Ko se je sredi junija začela kampanja Stop Hate for Profit za boj proti sovraštvu na Facebooku in drugih družbenih omrežjih, je malokdo verjel v širši uspeh akcije. Dobra dva tedna pozneje je več kot 600 podjetij, med njimi tudi velikani, kot so Coca-Cola, Adidas in Ford, ustavila oglaševanje na Facebooku. Glavni očitek podjetju je neukrepanje proti sovražnemu govoru, zaradi česar se družbeno omrežje spreminja v toksično okolje.

Če bi oglaševanje prekinilo eno podjetje, Facebook posledic en bi čutil. Toda gibanje je doseglo kritično maso, ki je zaskrbela tudi Facebook. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je zaposlenim dejal, da verjame v skorajšnji povratek oglaševalcev. Dodal je, da Facebook ne spreminjal svojih politik in pristopa zaradi možnosti izpada manjšega deleža prihodkov. Se pa namerava sestati z organizatorji kampanje Stop Hate for Profit.

Največji oglaševalci sicer še vedno vztrajajo na Facebooku. V Veliki Britaniji so to Tesco, Microsoft, Proctor & Gamble, BT, Vodafone in American Express, izmed katerih je le Microsoft dejansko nehal oglaševati. A tudi drugi se na to pripravljajo, denimo BT. Po nekaterih podatkih naj bi se na bojkot pripravljala tretjina oglaševalcev, o tem pa naj bi razmišljalo še dodatnih 40 odstotkov oglaševalcev, kar pa lahko 70-milijardnemu gigantu povzroči hud glavobol. Številna podjetja se bojkotu uradno niso pridružila, so pa vseeno nehala oglaševati.