FBI še v drugo odklenil sporna iPhona, a je še vedno jezen na Apple

Jurij Kristan

20. maj 2020 ob 20:17:59

Iz FBIja so sporočili, da so po več mesecih truda naposled odklenili dva iPhona domnevnega islamskega terorista, ki je lanskega decembra na Floridi zagrešil strelski pokol. Toda dogodek ni pomiril napetih strasti med Applom in ameriškimi preiskovalnimi organi, temveč jih je še zaostril.

Letos smo bili priče ponovitvi sage, ki se je v podobni obliki odvijala že pred štirimi leti: ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI je v roke dobil dva zaklenjena iPhona, tokrat Savdijca Mohammeda Saeeda Alshamranija, ki je 6. decembra lani v streljanju v vojaški bazi na Floridi ubil tri ljudi in jih še osem ranil. Pri zašifriranih iPhonih je mogoče geslo ugibati zgolj desetkrat, preden se podatki nepovratno izbrišejo, zato je vdiranje v takšno napravo zahtevno. Da bi si preiskovalci lahko čimprej pomagali s podatki na telefonih, so zato za pomoč vnovič prosili Apple, ki pa jim je zopet odgovoril, da v tem oziru ne more storiti ničesar, ker iPhoni, oziroma iOS, nimajo stranskih vrat, ki bi jih lahko odpahnili za organe pregona. Največ, kar lahko podjetje v taki situaciji stori, je dostop do podatkov iz iClouda, kamor pa organizirani zločinci običajno pač ne spravljajo kočljivih reči.

Leta 2016 je FBI telefon odklenil sam, oziroma s pomočjo tretjega podjetja; domnevno naj bi bila to izraelska firma Cellebrite, v zameno za 1,3 milijona dolarjev, toda ta podatek še vedno ni neodvisno potrjen. Vemo pa, da tedanji način ne deluje na novejših telefonih, zato je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se bo valček med Applom in FBIjem odvijal ponovno. Tudi tokrat je Urad po štirih mesecih in menda "precejšnjih stroških" uspel v oba telefona vdreti brez Applovih inženirjev. Kako so to napravili, niso razkrili in tako ni znano, ali so uporabili katero od že znanih orodij, kot je GrayKey. Kljub uspehu pa so v FBIju še vedno precej razhudeni: večmesečni in po njihovem nepotrebni zamik naj bi pomembno upočasnil preiskavo ter povzročil velike stroške, s tem pa ogrozil Združene države. Podatki s telefonov naj bi namreč potrdili, da je bil Alshamrani terorist mreže Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP). Slednja je navedbe FBIja potrdila in prevzela odgovornost za strelski napad.

To odkritje se je ameriška oblast sedaj očitno odločila uporabiti za dodaten pritisk na Apple in tudi druga informacijska podjetja. Generalni državni tožilec William Barr je podjetju vnovič požugal in obljubil skorajšnjo "zakonsko ureditev" problematike. Z drugimi besedami: politični kapital dogodka bodo politiki (obeh polov!) skušali uporabiti za sprejetje zakona EARN IT Act, ki je trenutno v ameriškem Senatu in bi od tehnoloških podjetij vseh sort, tako proizvajalcev naprav kot upravljalcev družabnih omrežij, zahteval vgradnjo stranskih vrat. Seveda moramo, kot vselej do sedaj, poudariti, da bi vsakršno takšno odprtino lahko potem izrabili tudi razni manj etični akterji, od kriminalcev do preveč radovednih uradnikov.