FBI uspel odkleniti iPhone

Matej Huš

29. mar 2016 ob 15:30:11

FBI je po lastnih navedbah uspel odkleniti nesrečni iPhone, ki je pripadal napadalcu v San Bernardinu je bil jabolko spora med Applom in FBI-jem. Ker so bili podatki v iCloudu stari nekaj tednov, je FBI uspel doseči vročitev sodne odredbe Applu, po kateri bi moral ta storiti vse, kar je v njegovi moči, da FBI-ju omogoči dostop do podatkov. Čeprav podatkov zaradi šifriranja ni mogoče neposredno prebrati, je FBI od Appla pričakoval, da mu napiše orodje, ki bi odstranilo zaščito pred nepooblaščenim dostopom, ki po desetem neuspešnem vnosu gesla nepovratno pobriše vse podatke na iPhonu. Apple je seveda ugovarjal, da to pomeni, da morajo napisati novo verzijo iOS, kar ni ne poceni ne hitro izvedljivo, po drugi strani pa da je to orožje za množično napadanje iPhonov, čemur svojih strank ne bodo izpostavili.

Apple se je pritožil in pred sodiščem sprožil spor. FBI je minuli teden prosil za odlog, saj naj bi dobili ponudbo tretjega podjetja, ki jim bo pomagalo odkleniti iPhone. Ni jasno, katero podjetje je to, saj prvotne navedbe o izraelskem podjetju morda niso resnične. Kakorkoli, FBI je trdil, da imajo partnerja, ki jim bo pomagal. Včeraj se je to tudi zgodilo, so sporočili iz FBI-ja, saj naj bi jim tretja stranka odklenila iPhone. Kako so to storili, FBI ni želel razkriti. Povedali niso niti, kdo je to podjetje. Ali so kaj pametnega sploh našli, pa bomo izvedeli tekom preiskave, ki je sedaj v polnem teku.

Apple se je odzval z izjavo, da FBI-ju niso želeli zgraditi stranskih vrat v iPhone, ker bi to pomenilo nevaren precedens, in da do odredbe sploh ni smelo priti. Še naprej bodo sicer sodelovali s FBI, a si bodo prizadevati za čim večjo varnost svojih strank in razvijali orodja za še boljšo zaščito svojih izdelkov, ker so napadi nanje čedalje pogostejši in bolj dodelani.

Dodajmo, da to ni edini primer, kjer si FBI želi dostop do podatkov na iPhonu. Če je metoda splošno uporabna, bo FBI nenadoma dobil dostop do stotine telefonov, ki so ujeti v različnih preiskavah po celih ZDA.