Zakaj Apple noče odkleniti iPhona?

Matej Huš

15. jan 2020 ob 07:10:49

V ZDA se organi pregona spet pregovarjajo z Applom, ali bi jim odklenil iPhone domnevnega terorista. Zagata ni nova. Že pred leti sta FBI in sodišče želela, da bi Apple odklenil telefon strelca iz San Bernardina, česar Apple ni želel storiti. In na koncu mu ni bilo treba, ker je to delo opravilo izraelsko podjetje. A ti kot kaže niso usposobljeni za najnovejše telefone.

Tudi to pot svoje zahteve predstavljata pod paravanom nacionalne varnosti, saj gre za dva iphona savdijskega vojaka Mohammeda Saeeda Alshamranija, ki je decembra lani v bazi na Floridi v strelskem pohodu ubil tri ljudi in jih rani osem. Telefona, ki ju je za seboj pustil strelec, sta zaklenjena. Ob poizkušanja odklepa imamo le deset poizkusov, potem pa se telefon nepovratno pobriše.

Zakaj Apple nasprotuje uvedbi stranskih vrat (backdoor), je povsem jasno. To bi namreč na eni strani sesulo njihov poslovni model, ki temelji na varnosti, po drugi strani pa je to res zelo slaba popotnica za kakršnokoli varnost. To bi namreč pomenilo, da bi lahko policija vsakokrat, ko jo zasrbijo prsti, nezakonito vohljala po napravah. Hkrati pa bi bil to signal za hekerje, naj poiščejo ta stranska vrata in si svoje prisluškovalne programe pripravijo še sami. Mimogrede, trenutno ima FBI zaseženih več kot sto telefonov iz različnih kaznivih dejan, ki jih ne morejo prebrati.

Ker se Apple upira, je tožilstvo včeraj prestavilo v višjo prestavo. Državni tožilec William P. Barr je streljanje označil kot terorizem in Apple uradno (ter tudi javno) pozval, naj telefon odklenejo. Ob tem apelira na čustva javnost in dodaja, da mora imeti javnost vedno imeti možnost dostopa do dokazov, ki obstajajo. Zažugal je Applu, češ da niso v pomoč in pozval, da poišče rešitev.

Apple je odgovoril, da to niti slučajno ne drži. Podjetje je ponudilo vso podporo, ki jo lahko. To vključuje informacije iz iClouda, kamor iPhone privzeto shranjuje kopijo podatkov. Drži pa, da česar na iCloudu še ni, Apple nima. Obstaja le na telefonu, do katerega pa ključa ni. Takšno politiko ima Apple od leta 2014, ko je izdal novo verzijo iOS z močnejšo zaščito. Opozarjajo, da bi kakršnokoli rahljanje zaščito pomenilo, da jo bodo poleg ameriških organov pregona izrabljale tudi tuje službe, denimo kitajska ali ruska obveščevalna služba. To je preprosto matematično dejstvo. Medtem je začela Trumpova administracija pripravljati zakonski osnutek, ki bi podjetje obvezal k vgraditvi stranski vrat.