Forbes: FBI že lahko odklene nove iPhone 11

Matej Huš

16. jan 2020 ob 20:12:22

Medtem ko se FBI javno jezi nad Applom, ker mu ta noče odkleniti dveh iphonov strelca s Floride in mu Apple odvrača, da tega ne more storiti, se strokovnjaki sprašujejo, čemu je potreben ves teater. Forbes je namreč odkril, da FBI lahko odklene tudi najnovejše telefone iPhone 11 Pro. Iz odredbe o preiskavi iz nekega drugega primera lani je videti, da je FBI uporabil orodje GrayKey za dostop do podatkov na zaklenjenem iPhonu 11 Pro.

Telefona, ki ju ima strelec s Florida, sta sorazmerno stara - iPhone 5 in iPhone 7. V tako stare modele ni preveč težko vdreti, pravi znani heker Will Strafach. Ni najlažja stvar na svetu, a ni preveč težko. To je možno brez posebnih stranskih vrat, saj je v starejših verzijah iOS nekaj ranljivosti, ki jih je moč izrabiti. V najbolj optimističnem primeru traja kakšno uro, lahko pa tudi dlje, če je na telefoni zakrpana verzija iOS. Ranljivost Checkm8 je bila v iPhonih med leti 2011 in 2017, kamor sodita iPhone 5 in iPhone 7. Izraelsko podjetje Cellebrite ima opremo, ki za 15.000 dolarjev omogoča branje podatkov z zaklenjenih iPhonov.

Zakaj sedaj FBI napenja mišice pred Applom, ni jasno. Ena izmed možnosti je, da sta telefona poškodovana. Eden je obstreljen, zato morda klasični prijemi za vdiranje ne zaležejo. Apple vztraja, da so FBI-ju posredovali vse podatke s svojih strežnikov, kamor se shranili v iCloud, drugega pa da ne morejo. Možno pa je, da FBI pač ne želi priznati, da imajo način za vdiranje v iPhone, in od tod predstava za javnost.