FBI in sodišče spet želita Applovo pomoč pri odklepu iPhona

Mandi

8. jan 2020 ob 18:36:40

Ameriško tožilstvo, policija in obveščevalne službe niso nikoli skrivali, da jim je Applovo šifriranje podatkov na iPhonu hud trn v peti. Ne razpolagajo namreč z načinom za razbitje šifer za odklep telefona, ker je Apple šifriranje izvedel pravilno in brez (znanih) stranskih vrat. Zato bi seveda spet radi Applovo pomoč v obliki stranskih vrat (backdoor) za odklep telefona.

Tako kot pred štirimi leti se je FBI spet znašel v godlji, saj imajo v rokah telefon (oz. tokrat celo dva telefona) od znanega terorista, ne morejo pa priti do podatkov na njem. Gre za dva iPhona od Mohammeda Saeed Alshamranija, Savdijskega vojaka, storilca strelskega pohoda na ameriški vojaški bazi v Floridi prejšnji mesec. Oba telefona sta seveda zaklenjena in šifrirana, enega od njiju pa je Alshramrani pred svojo smrtjo tekom strelskega obračuna s policijo še poškodoval, tako da je je vanj ustrelil. FBI si seveda zelo želi dostopa do podatkov na obeh telefonih, ker bi lahko osvetlila njegove motive oziroma identitete morebitnih njegovih sodelavcev. Ker pa je Apple omejil možnosti ugibanja šifre za odklep telefona, ostajajo nemočni. Trenutna programska oprema namreč po desetih napačnih vnosih gesla nepovratno pobriše vse podatke, kar onemogoča odklep z napadom s surov silo (poskušanjem vseh možnih šifer, dokler ena vendarle ne odklene telefona).

Pred štirimi leti je FBI zaprosil sodišče, da naj Applu na podlagi obskurnega zakona iz 19. stoletja (ti. All Writs act) zaukaže, da jim pomaga pri odklepu telefona. S tem so mislili zlasti to, da naj Apple izdela posebno verzijo svojega operacijskega sistema, ki ne bi omejevala množičnega poskušanja ugibanja šifre za odklepanje. Apple se je takrat ostro odzval, da tega ne mislijo narediti, ker bi s tem državi podarili možnost odklepa katerega koli iPhona, tako pa seveda povsem izničili vrednost sistema za šifriranje. Spomnili so tudi na številne pretekle primere, ko je policija telefon preiskala brez vsakega sodnega naloga. FBI se je ogorčeno odzval, češ kaj se pa grejo, a je na koncu vendarle popustil. Pa ne zato, ker bi si premislili. Uspeli so namreč najti izraelsko firmo (domnevno Cellebrite), ki jim je za 1.3 milijona dolarjev uspela odkleniti zadevni telefon skozi izkoriščanje varnostnih pomanjkljivosti. S tem so se stvari začasno pomirile, seveda pa je bilo vsem jasno, da to ni zadnjič, ko bo FBI od proizvajalca telefonov zahteval vgradnjo backdoora.

In zdaj smo tu. Taisti Cellebrite se je še lani poleti hvalil, da zmore odkleniti katerikoli iPhone, vendar pa to trenutno več ne drži (ali pa zgolj preveč stane). FBI je bil zato primoran spet napisati pismo Applu, v katerem ga spet prosi v pomoč, zagotovo v smer priprave backdoora.

Kako se bo Apple odzval, še čakamo, predvideva pa se, da jih bo spet zavrnil. In s tem se bo spet začela že nešteta runda boja med državo in podjetji glede pravice posameznikov, da šifriramo svoje podatke na način, da država ne more do njih.