Googlove naprave že kmalu z lastnimi čipi?

Dare Hriberšek

14. apr 2020 ob 19:05:38

Že pred časom so se pojavile govorice o Googlovem sodelovanju s Samsungom pri snovanju lastnih polprevodniških čipov, domnevno za bodoče inkarnacije naprav Pixel, pozneje pa tudi za prenosnike Chromebook. Zdaj se je pojavilo nekaj več podrobnosti, med drugim tudi to, da čip nosi kodno ime Whitechapel, da bo izdelan po Samsungovi 5 nm tehnologiji.

Čip naj bi poganjal 8 jedrni ARM procesor, poleg tega pa naj bi imel tudi strojno opremo, posebej optimizirano za Googlovo tehnologijo strojnega učenja, del pa za izboljšanje delovanja Googlovega asistenta, posebej ko gre za funkcijo "always on". Taki strojni dodatki pri Googlu niso nekaj novega, spomnimo, pred poltretjim letom izdani Pixli 2 so ob procesorju imeli tudi Pixel Visual Core, ki je omogočal, da je Googlova storitev HDR+, ki se je naslanjala na strojno učenje, tekla petkrat hitreje in porabila desetkrat manj energije.

Podobno idejo, torej prehod na lastne procesorske čipe so v zadnjem obdobju dobili še mnogi drugi proizvajalci, najbolj znan je morda Apple. Tak prehod naj bi namreč ob precejšnjih prihrankih omogočal tudi večji nadzor nad prihodnostjo lastnih izdelkov.

Za zdaj je znano le še to, da novi čipi še ne bodo nared za letošnje generacije Pixlov - za Pixel 4a in Pixel 5 je že jasno, da ju bodo poganjali Qualcommovi Snapdragoni - pač pa se bodo najverjetneje v prvih izdelkih pojavil že konec prihodnjega leta.