Apple dal Intel na čevelj

Matej Huš

4. apr 2018 ob 19:45:12

Apple bo leta 2020 začel v svojih izdelkih Mac uporabljati lastne polprevodniške čipe, poroča Bloomberg. Trenutno Apple večinoma uporablja Intelove procesorje. Da to ne bo trajalo večno, so strokovnjaki predvidevali že dlje časa. Navsezadnje mobilni telefoni že dlje časa uporabljajo Applove procesorje. Spomnimo, da je Apple prestopil k Intelu leta 2006, ko je v MacBookih Pro in iMacih začel uporabljati njegove procesorje. Pred tem je Mac OS X tekel na IBM-ovih PowerPC, na katere je Apple presedlal desetletje pred tem.

Eden izmed glavnih razlogov za prestop je gotovo čedalje počasnejši napredek Intelovih procesorjev, ki preprosto ne držijo več nekdanjega tempa izboljšav. Po drugi strani Applovi čipi postajajo čedalje hitrejši in novi SoC-i so že hitrejši od Intelovih procesorjev Core. Zmogljivost pa ni edini faktor; Apple bo z lastnimi procesorji lahko bolje naslovil lastne potrebe. Apple je obseden z integracijo in uporabniško izkušnjo, zato je preskok na lastne procesorje eden izmed logičnih kamenčkov v mozaiku integracije vseh njihovih izdelkov.

Applov projekt razvoja lastnih čipov se imenuje Kalamata in je del širše strategije za čim boljšo integracijo vseh naprav (Mac, iPhone, iPad). Po najavi spremembe so Intelove delnice izgubile skoraj deset odstotkov, pa čeprav sprememba še ni dokončno potrjena. Toda Apple Intelu ustvari pet odstotkov prihodkov, kar ni zanemarljivo.