Prihodnost Skyneta po Googlovo

Iztok Hočevar

18. maj 2017 ob 17:58:55

Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google Search.

Google je sicer včeraj na konferenci javnosti predstavil veliko novosti, v nadaljevanju vam predstavljamo najbolj zanimive.

Google Lens
Kamere na pametnih napravah ne bodo samo videle to, kar vi vidite, temveč bodo videno tudi razumele in vam na podlagi njih pomagale sprejeti pravo določitev. Oziroma po domače, pametni telefon vam bo povedal, katero rožo gledate skozi kamero in da je ne smete uničiti, ker da spada med zaščitene vrste.

Tako pri Googlu vidijo uporabo najnovejše tehnologije Google Lens, ki je nezakonski otrok Googlove tehnologije za avtomatsko vizualno pregledovanje in umetne inteligence. Kdaj bo Lens na voljo še ni znano, Google je le dejal, da bo njegov Asistent prva rešitev z Lensom.

Google Photos
Sicer že leta stara rešitev Googla z več kot 500 milijoni uporabnikov je dobila par dodatkov, ki temeljijo na AI (oziroma kar bo postal Google Lens). Rešitev bo od sedaj avtomatično obveščala vaše prijatelje, da ste dodali fotografijo, na kateri so tudi oni (uporaba tehnologije prepoznave obrazov) – seveda brez vašega vedenja. Google Photos bo prepoznaval stvari na fotografijah in jih na podlagi algoritmov za vas avtomatično združeval v skupne galerije. Google pa tudi obljublja, da bo zelo kmalu s pomočjo AI storitev kar avtomatično odpravljala napake na fotografijah (odstranjevala bo tudi nezaželjene ljudi).

AR in VR
Google se je povezal z Lenovom in HTCjem s ciljem ustvariti napravo za virtualno resničnost, ki ne bo odvisna ali od pametnega telefona oziroma računalnika. Ideja Googla je torej združiti vse za VR v eno napravo. Koliko bo ta stala, kako se bo imenovala in druge podrobnosti Google ni razkril. Iz podjetja so le sporočili, da bo naprava na virtualnih trgovskih policah konec leta.

VPS
Pozabite GPS, prihaja VPS - visual positioning system. Google namreč razvija tehnologijo, ki bo s pomočjo orodja za 3D vizualizacijo Tango, do centimetra natančno ugotovilo vašo lokacijo. Tehnologija se bo seveda pri iskanju lokacije opirala na prepoznavne objekte v vaši bližini.

Android O
Že več kot 2 milijardi ljudi uporablja naprave, ki jih poganja ena izmed reinkernacij operacijskega sistema Android. Naslednja verzija Androida je sicer že na voljo v beta verziji od marca letos, tokrat pa je Google razkril dodatne novosti. Android O bo tako končnim uporabnikom na voljo še letos, končni datum pa še ni znan.