Android 8.1 je tu

Matej Huš

6. dec 2017 ob 06:50:00

Prva velika nadgradnja Androida Oreo je danes začela romati na mobilne telefone najsrečnejših lastnikov. Android 8.1 bodo od danes pričeli dobivati lastniki Googlovih telefonov Pixel in Nexus. Do konca prihodnjega tedna je novo verzijo pričakovati na modelih Pixel 2 in 2 XL, Pixel 1 in 1 XL, Pixel C, Nexus 6P in 5X. Tu pa se bo zgodba tudi za dlje časa ustavila, saj na ostalih Googlovih telefonih nadgradnje ne bo, telefoni ostalih proizvajalcev pa so prepuščeni na milost teh proizvajalcev. Ti večinoma preizkušajo šele Android 8.0, zato sploh ni jasno, kdaj bodo našli čas za Android 8.1. Ekosistem Android je pač hudo razdrobljen in najzanesljivejša pot do nove različice je nov telefon (pa še to ne vedno).

Bistveni novosti, ki ju prinaša verzija 8.1, se imenujeta Android Go in NNAPI (Neural Networks API). Knjižnice NNAPI bodo omogočile izvajanje kode za strojno učenje tudi na mobilnih telefonih Android, ki bo na telefonih z namensko strojno opremo zelo hitro (recimo Pixel 2), ostali pa bodo uporabljali običajni procesor prek emulacije. Pixel 2 ima recimo Pixel Visual Core, ki je v telefonu poleg klasičnega procesorja Snapdragon 835, in recimo omogoča, da Googlova storitev HDR+ (ki se naslanja na strojno učenje) teče petkrat hitreje in porabi desetkrat manj energije.

Druga večja novost je Android Go. Gre za okleščeno verzijo operacijskega sistema in priloženih aplikacij, ki je namenjena poganjanju na šibkih napravah z 1 GB pomnilnika ali manj. V deželah v razvoju so namreč povprečni telefoni bistveno šibkejši, Google pa bi rad nanje vseeno poslal čim novejši Android. Ostale novosti so manj očitne: denimo indikator za baterijo v Bluetoothu, barvni popravki statusne vrstice, nekaj novih smeškov itd.

Android 8.1 bodo lahko srečni lastniki namestili na sveže s kopiranjem (flashing) sistemske slike, prek OTA nadgradnje ali s klikom na Update v nastavitvah.