Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Jurij Kristan

17. mar 2020 ob 08:09:22

Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi RDNA 2 in z 52 računskimi enotami, bo tekel na 1,825 GHz. Pomnilnika bo 16 gigabajtov na 320-bitnem (!) vodilu, pri čemer bo imel zanimivo strukturo. Deset gigabajtov bo namreč imelo visoko prepustnost 560 Gb/s, preostalih šest pa nižjo, 336 Gb/s. Čeprav gre deklarirano za skupni pomnilnik, bo hitrejši namenjen spregi z grafičnim vezjem, pri čemer bodo imele igre skupno na voljo 13,5 GB, preostanek pa bo namenjen poganjanju operacijskega sistema s pritiklinami.

Konzola bo imela en terabajt podatkovne shrambe SSD na NVMe vodilu, z navdušujočo prepustnostjo 2,4 gigabajta na sekundo. Presenečenje pa je, da bodo enako vodilo uporabljale tudi samosvoje razširitvene "kartice"! Sprva bodo prav tako prišle v velikosti 1 TB in bodo v bistvu hitri SSDji v zelo kompaktnem pakiranju. Videti je, da jih MS, v nasprotju z osovraženimi zasoljenimi diski za Xbox 360, ne bo zaklepal v lastno trgovino, temveč se za njihovo projektiranje ter izdelavo povezuje z zunanjimi proizvajalci: Seagate je že najavil lastno linijo, toda cena še ni znana. Zanimiv podatek je, da iger neposredno z razširitvenih kartic vseeno ne bomo poganjali, temveč jih bo treba pred tem prenesti v notranjo shrambo. Ob tem so v podjetju tudi praktično demonstrirali doslej večkrat poudarjeno zmogljivost hipnega nadaljevanja več spečih iger. Poleg tega se bo naprava razumela tudi s klasičnimi zunanjimi diski, toda z njih bo mogoče poganjati zgolj igre starejših generacij.

Za natančnejši popis postopka, ki je namenjen čim hitrejšemu zagajanjanju in poganjanju iger, so pri Microsoftu spisali še dodaten slovarček. Žal je bil demonstracijam strojnega raytracinga (zopet) namenjen Minecraft, ki je s to funkcijo sicer videti lepo, a ne predstavi preveč dobro načinov, na katere bodo razvijalci sledenje žarkov to generacijo uporabili v grafično zahtevnejših igrah. Za navadnega uporabnika je bilo namesto tega bolj razburljivo neko drugo razkritje: inženirji so s pomočjo strojnega učenja razvili način avtomatskega izrisovanja HDR barv v - teoretično - katerikoli starejši xboxovski igri. Kako natančno bo funkcija na Series X uporabljena, ta hip še ne vemo, vliva pa veliko optimizma; v demonstraciji so tako na primer poganjali Halo 5.

V bistvu razkritja prihajajo nekam zgodaj, kajti pričakovali smo jih v začetku junija, v času sejma E3 - čeprav je bil ta odpovedan, so namreč v Redmondu obljubili spletno predstavitev Xboxa. Nemara lahko upamo, da bo ta sedaj bolj osrediščena okoli novih iger, o katerih še vedno ne vemo prav dosti.