Koronavirus odnesel tudi E3, Google I/O in Nvidia GTC

Jurij Kristan

12. mar 2020 ob 08:19:59

Od tehnoloških konferenc v prvi polovici letošnjega leta bo očividno ostalo bore malo, saj so zaradi pandemije COVID-19 odpovedali še igričarski sejem E3, Googlovo razvijalsko konferenco I/O, Nvidijino GPU Technology Conference in druge.

Po odpovedi barcelonskega sejma telefonije in GDCja zaradi širjenja virusa SARS-CoV-2 je postal svojevrsten šport sklepanje stav okoli tega, kaj bo sploh ostalo od pomladanskega nabora tehnoloških dogodkov. Očitno ne prav dosti. Položaj okoli bolezni se v ZDA, kjer se mnogo teh prireditev odvije, namreč hitro slabša. Kljub zagotovilu organizatorjev največjega igričarskega industrijskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) izpred tednov, da še vedno nemoteno pripravljajo junijski losangeleški dogodek, so morali včeraj obrniti ploščo in prireditev odpovedati. To je za E3 še posebno kočljiva situacija, saj sejem že nekaj časa muči kriza identitete in smisla, zaradi česar se mu odrekajo tudi nekateri največji akterji industrije. Letošnja odpoved bi prav lahko sprožila korenito predrugačenje E3ja, kot ga poznamo. No, iz Microsofta so hitro sporočili, da se lahko kljub temu nadejamo neke sorte spletnega dogodka z najavami okoli prihajajočega Xboxa Series X.

Že pred tednom sta svoja velika letna dogodka odpovedala tako Nvidia kot Google. GPU Technology conference (GTC) bi moral potekati konec marca v San Joseju. Najprej so iz Nvidie sporočili, da jo preobražajo v spletno prireditev, včeraj pa je prišel še dodatek, da se morajo spričo težav pri organizaciji odreči tudi tradicionalnemu nagovoru šefa Jensena Huanga, tako da bomo bržkone dobili zgolj spisek hitrih najav. Googlova razvijalska konferenca I/O bi po drugi plati morala potekati sredi maja, a je prav tako šla rakom žvižgat. Poleg sta Google in Microsoft odpovedala tudi konferenci Cloud Next in MVP Summit, kar pomeni, da bo verjetno nekaj podobnega doletelo tudi junijsko glavno Microsoftovo prireditev Build, pa Applovo WWDC. Med ostalimi tech dogodki velja omeniti še odpoved sejma popularnih medijskih vsebin SXSW v Austinu. Zadnja letošnja prireditev zabavne elektronike, ki so jo še uspeli speljati, je bil tako nedavni PAX East.