Project Scarlett je ... Xbox Series X

Jurij Kristan

14. dec 2019 ob 13:18:39

Na dogodku The Game Awards 2019 je Microsoft razkril končno podobo in naziv naslednje v nizu konzol Xbox, ki se bo imenovala Xbox Series X ter imela za obtelevizno igričarsko škatlo neznačilno stolpičasto ohišje. V točnejše tehnične podrobnosti se prisotni še vedno niso spuščali, so pa pokazali prenovljeni kontroler in obljubili združljivost iger za nazaj, vse do prvega Xboxa.

Poleti so na sejmu E3 pri Microsoftu podražili z naslednikom Xboxa One, ki je imel takrat še delovno ime Project Scarlett. Naveza AMDjevih centralnega in grafičnega procesorja ter SSDja naj bi poskrbela za štirikrat zmogljivejšo napravo od tistih iz obstoječe generacije konzol in poganjala igre na ločljivosti 4K. Koliko te navedbe držijo, bomo zagotovo vedeli šele ob izidu okoli božiča prihodnje leto, vemo pa po novem, kako se bo prihodnja iks-škatla imenovala in izgledala.

Na šovu The Game Awards 2019 je Phil Spencer odgrnil tančico z Xboxa Series X, kar je brez dvoma naziv, ki bo še nekaj časa razdvajal, tako zaradi podobnosti s prejšnjimi kot namigovanjem, da redmondsko podjetje za prihajajočo generacijo že v štartu predvideva širši repertoar različno zmogljivih naprav. Prav tako je samosvoja monolitna stolpičasta oblika, za katero je Spencer poudaril, da služi zagotavljanju čim boljšega in tišjega hlajenja. Naprava bo lahko obratovala tako postavljena pokonci kot poležana. O zmogljivostih še vedno ne vemo dosti več, z izjemo krilatic o 4K pri 60 sličicah na sekundo, pa "možnosti 120 fps in resolucije 8K". Nemara še najboljši prikaz je bil dražilnik za igro Senua's Saga: Hellblade II, ki naj bi bil v realnem času izrisovan na prihajajoči konzoli. To je poleg že najavljene Halo Infinite šele druga igra, ki jo za Xbox Series X poznamo, kljub množici siceršnjih najav na omenjenem dogodku.

Na posodobljenem joypadu je opazen gumb za hitro deljenje posnetkov na liniji (povzet po Playstationovem), izboljšan pa je tudi križec, prenešen s kontrolerja Xbox Elite Series 2. Spencer je ob robu poudarjal polno združljivost po xboxih za nazaj, se pravi - XBSeX (hihi) bo lahko poganjal tudi naslove prvega od svojih predhodnikov. V intervjuju za GameSpot pa smo lahko ujeli še eno zanimivost, namreč začasno prekinjanje večih iger na konzoli hkrati. To pomeni: Xbox Series X bo znal več naslovov naenkrat držati v načinu suspend, iz katerega jih bo mogoče hitro priklicati v delovanje (trenutno lahko zgolj enega).