Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Jurij Kristan

26. feb 2020 ob 16:36:13

Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili. Najprej strojno pospešeno sledenje žarkom (seveda skozi DirectX), predvsem pa variable rate shading (VRS), kar je zmogljivost, s katero je različne dele slike mogoče senčiti z različno stopnjo natančnosti. Tako lahko bodisi povečamo (oversampling) kvaliteto nekaterih detajlov, kar se bo vse bolj uporabljalo predvsem v navidezni resničnosti, bodisi jo zmanjšamo (undersampling) na račun višje hitrosti, kar bomo sčasoma videli pri prenosih najmodernejših PC iger. Objava je tako pravzaprav bolj zanimiva s stališča zmogljivosti naslednje generacije Radeonov, saj VRS že poznajo tako Nvidiini kot Intelovi GPUji, medtem ko ima trenutno najmočnejša kartica družine Navi, Radeon RX 5700 XT, zgolj 10 TF moči.

Ponovno je poudarjena možnost hipnega nadaljevanja več iger hkrati, kar bo omogočala shramba SSD, toda s stališča navadnega uporabnika je najbolj razburljiva potrditev, da bomo igro kupili enkrat in jo nato igrali na več članih družine Xbox, pri čemer jo bo sistem samodejno prilagodil strojni moči uporabljene konzole, čemur pravijo smart delivery. Nekaj takega se je že napovedovalo v zadnjih tednih, ko smo lahko slišali, da Series X vsaj sprva ne bo imel next-gen ekskluziv, ker bodo naslovi delali tudi (vsaj) na One X. Kot so pred dnevi potrdili tudi v studiu CD Projekt RED, bo ena verzija Cyberpunka 2077 delala tako na Xboxu One kot Series X; na drugem seveda precej bolje, pri čemer so mišljeni tako ločljivost kot kvaliteta tekstur in dodatni bonbončki, denimo omenjeni raytracing. O združljivosti za nazaj - vse do prve Xškatle - so se pri Microsoftu razpisali že lani, smart delivery pa pravzaprav pomeni tudi združljivost za naprej! To v omejeni obliki lahko vidimo že sedaj pri igrah za Xbox One, za katere Xbox One X z linije potegne kvalitetnejše teksture, smart delivery pa bo s to lastnostjo povezal več generacij. Seveda pa ostaja še veliko vprašanj; na primer, katere različice iger bodo potemtakem posnete na ploščke, oziroma, ali to pomeni zgolj še več vlečenja obližev z linije (kar zaradi SSDja ni mimogreden pomislek).