Sony razkril drobovje PS5

Dare Hriberšek

19. mar 2020 ob 13:49:11

Potem, ko smo ravno izvedeli, kako bo odznotraj videti novi Xbox, je Mark Cerny, Sonyjev glavni arhitekt, razkril tudi strojne podrobnosti največjega Microsoftovega konkurenta, prihajajočega Playstationa 5. Napravi bosta precej konkurenčni, a tudi s pomembnimi razlikami, poglavitno pa je, da bosta obe konzoli zasnovani na približno enaki procesorski in grafični AMDjevi arhitekturi.

PS5 bo tako poganjal namenski, osemjedrni AMD Zen 2 procesor, z variabilno frekvenco vse tja do 3,5 GHz in prav tako neserijska grafična procesna enota, ki bo temeljila na AMDjevi RDNA 2 arhitekturi. Slednja naj bi s svojimi 36 računskimi enotami (skupki grafičnih jeder, ki si delijo predpomnilnik) zagotavljala kar 10,28 teraflopov računske moči in tekla na prav tako spremenljivi frekvenci do 2,23 GHz. Sistemu bo streglo še 16 GB GDDR6 pomnilnika in 825 GB SSD diska. Kot pravi Cerny, je cilj Sonyjevih inženirjev doseči nalagalne čase okoli 5,5 GB na sekundo. PS5 bo za razliko od Xboxa - ta bo imel custom razširitvene pomnilniške kartice - omogočal tudi enostaven priklop zunanjih USB SSD. Ko gre za zvok na PS5, bo osrednji sistemski del predstavljal Tempest Engine za procesiranje 3D zvoka, ki naj bi zadovoljivo deloval tudi na običajnih slušalkah in dvokanalnih zvočniških sistemih.

Zdi, da na papirju, po golih specifikacijah, nekoliko vodi Xbox. A višja frekvenca njegovega Zen 2 procesorja bo zaklenjena na 3,8 GHz, medtem ko bo Zen 2 v PS5 bolj prilagodljiv; lahko bo po potrebi upočasnil delovanje ali pa del zmogljivosti posodil grafičnemu procesorju. Microsoft ima obenem tudi nekoliko večjo prepustnost svojega dvodelnega pomnilnika, ki znaša 10 GB pri 560 GB/s in 6 GB pri 336 GB/s, medtem ko ta pri Sonyju znaša enotnih 448 GB/s. Bo pa Sony s 5,5 GB/s nekoliko boljši, ko gre za hitrosti SSD: Xbox X bo namreč omejen na 2,4 GB/s. Še enkrat, to so zgolj številke na papirju, v praksi se utegnejo razmerja zmogljivosti pokazati povsem drugačna.

Med prihajajočima konzolama je še ena razlika: medtem, ko za Xbox X približno vemo, kako bo videti ohišje in kako bo zasnovano hlajenje, ta podatke za PS5 za zdaj ostaja popolna skrivnost.