SpaceX uvaja vesoljski turizem na ISS

Dare Hriberšek

7. mar 2020 ob 11:13:46

Prvo potovanje naj bi se odvilo v drugi polovici prihodnjega leta, novost pa je posledica lanskoletne odločitve NASE, da Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odpre tudi za bolj komercialne dejavnosti. Ameriška vesoljska agencija za nočitev (pa tudi za souporabo vsega drugega tam gori) zaračuna 35.000 ameriških dolarjev na noč. A to seveda ni najdražji del aranžmaja, ki ga trži SpaceX. Ta se je v ta namen povezal s startupom Axiom Space, ki bo skrbel za vso logistiko vesoljskega turizma. Levji delež od 55 milijonov, kolikor vam za potovanje zaračunajo, bo pobral kar sam SpaceX za sedež v kapsuli Crew Dragon, ki jezdi njihovi raketi Falcon 9. Celotno potovanje bo trajalo deset dni, od česar se dva dneva nanašata na potovanje do ISS in nazaj.

Potniško kapsulo Crew Dragon in njen sistem za prekinitev poleta in reševanje posadke so sicer uspešno preizkusili v začetku leta. V njej je prostora za tri turiste, četrti sedež pa je namenjen SpaceXovemu astronavtu, ki bo tudi poveljnik poleta. Mimogrede, če vas take počitnice zanimajo, kaže pohiteti, eno potniško mesto je namreč že prodano.

To pa ni edini vesoljski projekt SpaceXa. Nedavno so skupaj s podjetjem Space Adventures sporočili, da bodo ob 60. obletnici poleta Johna Glenna - prvega Američana, ki je leta 1962 obkrožil Zemljo - organizirali petdnevni orbitalni polet, ki pa bo segel dva do trikrat više od od višine, po kateri nad zemljo kroži ISS. Cena še ni znana, bo pa po ugibanjih 10-20 milijonov nižja od aranžmaja, ki vsebuje tudi bivanje na ISS.

Da je vesoljski turizem v razmahu, kaže pojav številnih drugih ponudnikov. Virgin Galactic tako trži polet s svojim vesoljskim letalom VSS Unity z nekaj potniki, ki bodo doživeli tudi nekaj minut breztežnosti. Tu je še Blue Origin, vesoljsko podjetje Jeffa Bezosa, kjer bodo vesoljski turisti jezdili na raketi New Shepard. Obe potovanji bosta zaradi nižje višine nekoliko manj spektakularni od SpaceXovih, a bosta tudi krepko cenejši, karte naj bi se prodajale po okoli 200.000 dolarjev.