VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

Dare Hriberšek

14. dec 2018 ob 00:09:52

Unity je sicer vesoljsko plovilo podjetja Virgin Galactic, namenjeno turističnim poletom v vesolje in včeraj je nad puščavo Mojave poletelo 82,7 kilometrov visoko nad površje zemlje, s tem pa doseglo mejo, ki jo NASA in ameriško vojno letalstvo pojmujeta kot mejo vesolja. VSS Unity je pri tem svoj raketni motor vžgal za 60 sekund, kar je največ doslej in dosegel 2,9-kratno hitrost zvoka, torej 2,9 macha.

VSS Unity je še vedno v fazi testiranja, po koncu katerega naj bi Virgin Galactic končno pridobil certifikat, ki bo omogočil tudi prevažanje potnikov. Cilj podjetja je namreč tržiti vesoljske polete, pri katerih bodo potnike pripeljali na rob vesolja, kjer bodo lahko uživali tudi v nekajminutnem stanju breztežnosti. VSS Unity ima še eno posebnost; druga vesoljska plovila svojo pot začno na zemlji, Unity pa do višine 13,7 kilometra ponese posebno letalo WhiteKnightTwo. Od tam pot nadaljuje s svojim raketnim motorjem in doseže svojo maksimalno višino, nato pa se vrne na zemljo in pristane na letališki stezi kot običajno letalo.

Karta za tak polet bo smrtnike stala po 250.000 ameriških dolarjev in pri Virgin Galctic trdijo, da so jih doslej prodali že nekaj sto. Med kupci naj bi bila tudi zvezdnika Ashton Kutcher in Tom Hanks.

S tokratnim poletom je družba Virgin Galactic dosegla nov mejnik in držala obljubo, da bo dosegla mejo vesolja, ki pa jo vsi ne pojmujejo enako. Številne organizacije namreč mejo postavljajo na 100 kilometrov, na t. i. Karmanovo črto, ki je bila denimo mejnik tudi pri tekmovanju Ansari X prize, v katerem je bilo obljubljenih 10 milijonov dolarjev prvi zasebni ekipi, ki bo v času dveh tednov z vnovič uporabljenim plovilom dvakrat dosegla vesolje. Nagrado je leta 2004 pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena SpaceShipOne, zasnovo njihovega plovila pa je pozneje uporabil prav Virgin Galactic in tudi ob včerajšnjem uspehu so predstavniki podjetja tvitnili: "SpaceShipTwo, welcome to space."

Drugi, in prav tako nezanemarljiv dosežek včerajšnjega poleta pa je ta, da gre za prvi, sicer podorbitalni, polet v vesolje s človeško posadko z ameriškega ozemlja po letu 2011, ko je tja zadnjič poletel Space shuttle Atlantis.