Kitajska zahteva pojasnila o vohunjenju CIE

Dare Hriberšek

5. mar 2020 ob 12:51:42

Kitajsko varnostno podjetje Qihoo 360 je objavilo rezultate raziskave, v kateri so po njihovih trditvah našli dokaze za vohunjenje ameriške Centralno obveščevalne agencije, ki naj bi trajalo najmanj enajst let. Preiskovalci so namreč med pregledovanjem najdene zlobne kode našli podobnosti z vohunskimi orodji, ki so bila razkrita na Wikileaksu pred tremi leti. Domnevnemu krivcu za njihovo objavo, menda užaljenemu programerju CIE Joshui Schulteju, v ZDA pravkar sodijo zaradi namernega razkritja podatkov, ki naj bi uničilo desetletja prizadevanj ameriških vohunov.

Po besedah Qihoojevih strokovnjakov naj bi CIO izdala tudi analiza datumov nastanka najdene programske kode; ti kažejo na to, da je storilec deloval med običajnim delovnim časom vzhodne obale ZDA. Pri svojem delu naj bi se osredotočil na vladne in znanstvene inštitucije, pa internetna, letalska in naftna podjetja. Američane naj bi zlasti zanimali podatki o letalskih potnikih v realnem času, med drugim tudi o kitajskih državljanih na pomembnih položajih.

Gre za precej resno obtožbo, ki je uradni Washington za zdaj še ni komentiral, kljub temu, da je kitajska vlada prek svojega veleposlaništva v Washingtonu zahtevala pojasnila. Molk sicer v taki h primerih ni neobičajen. Smo se pa v zadnjih letih, tudi prek razkritij Edwarda Snowdna, lahko prepričali, da tako ZDA kot Kitajska, brezsramno hekata svoje nasprotnike, še več, tudi zaveznike.