Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

Matej Huš

19. jul 2010 ob 13:55:59

Običajno poročamo o zaprtju blogov na Kitajskem, a tudi v demokratičnih ZDA niso imuni nanje. Prejšnji teden je manj znana stran Blogetery.com, kjer je gostovalo okrog 70.000 blogov, zaprla svoja vrata. BurstNet, ki je spletni strani nudil dostop do interneta, jih je suho obvestil, da so stran odklopili na zahtevo ene izmed vladnih agencij za pregon, a niso želeli povedati katere. Zapisali so le, da niso imeli izbire.

BurstNet v pismu Blogeteryju pojasnjuje, da ni šlo za klasičen primer, ampak za kritično zadevo, na katero so jih opozorili. Zaradi tega so morali strežnik nemudoma izklopiti. Čeprav BurstNet tega ni potrdil, na TorrentFreaku špekulirajo, da je šlo za veliko akcijo v boju zoper piratstvo. Pred tremi meseci so skupina zveznih agencij, newyorško sodišče in ameriška služba za imigracijo in carinjenje(ICE) izvedli veliko racijo, ko so zasegli premoženje upravljavcev ilegalnih piratskih strani.

ICE je sicer dejal, da z zaprtjem omenjene strani niso imeli nič. Prav tako sta vpletenost zanikali MPAA in RIAA, ki bojda sploh še niso slišali za Blogetery. Obe organizaciji sta zaznani po dolgih sodnih postopkih, običajno pa začneta z opozorilom, tako da zadnja akcija vsekakor ni v njunem slogu. Upravljavec strani Blogetery je dejal, da so ves čas obratovali v skladu z zakoni, nelegalne vsebine pa so takoj po obvestilu pobrisali.

Ko bo znano več, vas obvestimo.