Snowden razkriva ameriške hekerske napade na Kitajsko

Matej Huš

24. jun 2013 ob 09:12:37

Pri poročanju o hekerskih napadih so bile doslej ZDA večinoma prikazane kot žrtev, kitajski vladni hekerji pa kot napadalci, čeprav so trdili nasprotno. Čeprav je vsem jasno, da ZDA niso nedolžne, kar dokazuje tudi Stuxnet, so bili Kitajci videti slabi fantje. Dokumenti, ki jih je Edward Snowden razkril, kažejo drugačno sliko. NSA je redno napadala kitajske univerze, interneta vozlišča in druge kritične sisteme, hkrati pa so prestrezali kratka sporočila na kitajskih mobilnih omrežjih.

Kot je Snowden razkril za South China Morning Post, je bila elitna pekinška univerza Tsinghua tarča organiziranih in dlje časa trajajočih napadov. V enem samem dnevu januarja so napadalci pridobili dostop do kar 63 računalnikov. Na tej univerzi je namreč CERNET (China Education and Research Network), ki je eno izmed šestih kitajskih hrbteničnih omrežij ter hkrati največje nekomercialno internetno vozlišče na Kitajskem.

To ni edina univerza, ki je bila napadena. Tak primer je še hongkonška Kitajska univerza, kjer je hongkonško internetno vozlišče (HKIX). Že leta 2009 so napadali tudi Pacnet, ki ima v lasti eno največjih omrežij podmorskih optičnih kablov v azijsko-pacifiški regiji.

NSA pa je tudi prestrezala mobilna sporočila. Snowden trdi, da ima dokaze za masovno ptrestrezanje sporočil, ki so jih Kitajci lani poslali 900 milijard. NSA jih je prestregla več milijonov.