NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Matej Huš

25. okt 2013 ob 19:18:50

Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je NSA vohunila za 35 voditelji držav po svetu. Šlo je za redno prakso, zaradi česar sedaj od ZDA pojasnila zahtevajo tudi številne druge države, med njimi Brazilija, Mehika in druge.

Nedavni vrh EU je zato potekal povsem v senci prisluškovalne afere, čeprav so glavna težava EU trenutno banke. Izrazil pa se je tudi Evropski parlament, ki je izglasoval prekinitev dogovora, ki ZDA dovoljuje dostop do nekaterih podatkov iz evropske hrbtenica plačilnega sistema, in sicer iz SWIFT-a. Za to potezo so se odločili zaradi upravičene bojazni, da ZDA pobirajo še bistveno več podatkov, ki jim jih dogovor dovoljuje. Izid glasovanja ni zavezujoč, saj mora prekinitev dogovora potrditi še Svet, je pa znak, kaj si o ZDA misli EU.

Šlo je sicer zelo na tesno, saj je za prekinitev glasovalo 280 poslancev (50 %), proti jih je bilo 254 (45 %), vzdržalo pa se jih je 30 (5 %). In Slovenci? Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš (obe Socialni demokrati), Jelko Kacin in Ivo Vajgl (Liberalci in demokrati) so glasovi za prekinitev, proti pa so bili Alojz Peterle, Romana Jordan in Milan Zver (vsi Evropska ljudska stranka), ker je njihova stranka predlagala svojo resolucijo s podobno vsebino, ki pa ni bila sprejeta. Zofija Mazej Kukovič ni glasovala.