Zuckerberg nadaljuje serijo ameriških romanj v Bruselj

Dare Hriberšek

17. feb 2020 ob 20:07:53

Facebookov CEO Mark Zuckerberg je trenutno na mini turneji po Evropi. Že v soboto je na münchenski varnostni konferenci opozoril na nujo po zakonski regulaciji škodljivih vsebin na spletu, saj po njegovem mnenju presoje o tem, kaj šteje za svobodo govora, ni mogoče prepustiti podjetjem, kot je njegovo. Vlade je pozval, naj pri sprejemanju zakonodaj o družbenih medijih sledijo modelu, ki ga sam že nekaj časa propagira in po katerem bi nanje gledali kot na nekakšen hibrid med medijem in telekomunikacijskim podjetjem.

Danes je prispel v Bruselj, kjer se je sestal s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, podpredsednico komisije Vero Jourovo in komisarjem za notranji trg in storitve Thierryjem Bretonom. Evropska komisija bo namreč v sredo predstavila smernice za zakonodajo, ki bi uokvirila uporabo umetne inteligence, zlasti na občutljivih področjih, kot sta zdravstvo in transport, pravičneje obdavčila velika spletna podjetja ter vzpostavila nekoliko bolj zavezujoča pravila za družabna omrežja.

Izjavo po srečanju je dala samo Juorova, ki je povedala, da ni pravično, da želijo podjetja kot je Facebook, vso breme odgovornosti prevaliti na vodstva držav. Po njenem mnenju zakonska regulacija običajno ne reši vseh težav in zato tudi v bodoče ne bodo zakonodajalci oz. vlade tiste, ki bi zagotavljali, da bo Facebook postal pozitivna ali negativna družbena silnica.

Področja, ki jih EU namerava regulirati, utegnejo močno vplivati na poslovanje Facebooka, Amazona, Googla in še koga. Zlasti, ker je EU s svojimi predpisi o zasebnosti, pa varstvu konkurence, pospremljenimi z drakonskimi kaznimi, postala nekakšen pionir, ki mu zlagoma sledijo tudi druge države po svetu. Zato je Zuckerberg v kratkem času že četrti lobist na najvišji ravni, ki je dopotoval v evropsko prestolnico. Pred njim so se tam mudili še CEO Alphabeta Sundar Pichai, predsednik Microsofta Brad Smith in John Giannandrea, Applov podpredsednik za področje umetne inteligence.