Facebook odslej Meta

Matej Huš

28. okt 2021 ob 23:16:47

Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je sporočil, da se je podjetje preimenovalo. Da bi izboljšali klavrno javno podobo, ki so jo načele razne afere (Cambridge Analytica, Frances Haugen in druge), bo podjetje odslej znano pod imenom Meta. Facebook želi s tem poudariti, da razvijajo naslednjo generacijo spletne interakcije, tako imenovane metaverzume, kjer se digitalno prepleta z resničnostjo.

Preimenovalo se je zgolj podjetje, medtem ko najpopularnejše družbeno omrežje ostaja Facebook. Zuckerberg pravi, da je prav to ime tako močno povezano z enim samim izdelkom, da je za podjetje potrebno novo, širše ime. Ostale storitve, kot na primer WhatsApp in Instagram, bodo prav tako obdržale svoja imena. Tudi na borzi bo podjetje od 1. decembra kotiralo z novo oznako (ticker) MVRS. Metaverzum sicer ni nov izraz, saj ga je Neal Stephenson prvikrat uporabil pred 29 leti v romanu Snow Crash, je pa v zadnjih mesecih postal hit v Silicijevi dolini. Predstavlja virtualna okolja, do katerih dostopamo z različnimi napravami.

Tovrstna preimenovanja sicer niso tako zelo redka, saj je Google že pred leti postal Alphabet. Tedaj je preimenovanje spremljala tudi sprememba lastniške ureditve, saj je Alphabet postal holdinško podjetje, ki ima poleg Googla še druge projekt, denimo Waymo. Facebook pa bo to storil vnaprej, dasiravno imajo že sedaj nekaj projektov, ki nimajo povezave z osnovnim poslom - primer so samovozeči avtomobili. Facebook tudi močno investira v umetno resničnost in podobne futuristične izdelke.