Tudi prva glava Googla podpira prepoved prepoznave obrazov, Microsoft je proti

Dare Hriberšek

21. jan 2020 ob 17:52:49

Sundar Pichai, CEO Alphabeta in Googla, je na tiskovni konferenci v Bruslju podprl nedavna in za zdaj še povsem neuradna zavzemanja Evropske komisije, da bi začasno prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov. Kot razlog tudi sam navaja možnost, da bi bila tehnologija zlorabljena v nečedne namene, je pa regulatorje obenem tudi pozval k previdnemu in proporcionalnemu pristopu, ki naj pretehta družbene koristi in potencialno škodo.

Takim stališčem se je precej jasno uprl predsednik in glavni pravnik Microsofta Brad Smith. Kakršenkoli moratorij je primerjal z uporabo mesarske sekire, namesto skalpela, s katerim bi po njegovem mnenju morali pristopati k reguliranju takih področij. Pri tem je našteval nekatere koristi, ki jih samodejna prepoznava obrazov prinaša, denimo pri iskanju pogrešanjih otrok. Dodal je še, da je potrebno probleme najprej identificirati, šele na taki podlagi pa oblikovati pravila, ki nas bodo obvarovala pred morebitnim množičnim nadzorom. Po njegovem mnenju bi s prepovedjo oz. moratorijem zamrle tudi raziskave tega področja, saj lahko tehnologijo izboljšamo le tako, da jo pustimo ljudem uporabljati.

Sundar Pichai, ki bo v naslednjih dneh nastopil tudi na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, se je včeraj v gostujočem komentarju za Financial Times zavzel za zakonsko regulacijo področja umetne inteligence, saj meni, da je v tehnologiji skritih veliko pasti, zlasti ko gre za t. i. deepfakes. Mimogrede, Google je lani v podjetju oblikoval posebno komisijo, ki naj bi presojala o etičnih vidikih umetne inteligence, a so jo po samo dveh tednih od ustanovitve razpustili, domnevno zaradi sporov, kdo naj sedi v njej.