Epidemijo koronavirusa prva napovedala umetna inteligenca

Matej Huš

29. jan 2020 ob 01:15:03

Število žrtev najnovejšega koronavirusa (2019-nCoV), ki trenutno še večinoma pustoši po Kitajski, se je v zadnjih 24 urah podvojilo. Toda za razliko od leta 2003, ko je grozil SARS, imamo to pot novo orožje. Skakanje virusa po svetu napoveduje umetna inteligenca in pri tem ji gre zelo dobro. BlueDot je razvilo kanadsko podjetje in je na izbruh opozorilo 31. decembra. Svetovna zdravstvena organizacija je to storila 9. januarja, ameriški Center za zaščito pred boleznimi (CDC) pa 6. januarja.

BlueDot uporablja dostopne informacije, ki jih dandanes res ni malo, a se pri tem namenoma izogiba družbenim omrežjem. Tam je šuma preveč. Pobira pa informacije s portalov z novicami, dodano vrednost pa mu daje dostop do globalnega sistema za izdajo letalskih vozovnic. Tako lahko zazna, kje se pojavi kakšen izbruh virusa, in potem tudi napove najverjetnejšo pot širitve. Da se bo koronavirus širil iz Wuhana v Bangkok, Seul, Tajpej in Tokio je pravilno napovedal.

BlueDot je ustanovil Kamran Khan, ki je med izbruhom SARS-a leta 2003 v Torontu delal kot specialist za nalezljive bolezni. Tedaj je virus iz podeželske Kitajske skočil v Hongkong in nato v Torontu, kjer je ubil 44 ljudi. V naslednjih letih je preizkusil kopico algoritmov in leta 2014 zbral 9,4 milijona dolarjev kapitala investitorjev in ustanovil BlueDot. Umetna inteligenca, ki jo razvija 40 ljudi, uporablja procesiranje naravnega jezika in strojno učenje za prebiranje novic v 65 jezikih. Ko umetna inteligenca pride do zaključkov, jih pregledajo še ljudje epidemiologi, potem pa jih pošljejo naročnikom - vladam, podjetjem, bolnišnicam itd. Fizične osebe do podatkov še ne morejo.

Rezultati so vzpodbudni. BlueDot je pravilno napovedal izbruh zike na jugu Floride. Sledenje boleznim z umetno inteligenco ali vsaj analiziranjem podatkov ni novo. Google je poizkušal s Flu Trends in katastrofalno pogorel. Ko so resnost izbruha v letu 2013 podcenili, je Google svoj izdelek Flu Trends upokojil.