Hekerji so se izdajali za mlada dekleta in napadli telefone izraelskih vojakov

Matej Huš

17. feb 2020 ob 18:48:51

Več izraelskih vojakov je na svoje pametne telefone nevede spustilo zlonamerno programsko opremo (malware), ko so nasedli palestinskim hekerjem iz organizacije Hamas. Ti so se na internetu izdajali kot privlačna mlada dekleta, so sporočili iz izraelskih oboroženih sil (Israeli Defence Force). Hamasovi hekerji so ustvarili profile na Facebooku, Instagramu in Telegramu ter nato začeli komunicirati z izraelskimi vojaki. Predstavljali so se kot mlada dekleta, ki so se šele nedavno priselila v Izrael, zato še ne obvladajo jezika. Poimenovali so se Sarah Orlova, Maria Jacobova, Eden Ben Ezra, Noa Danon, Yael Azoulay in Rebecca Aboxis. Vojake so nagovorili v namestitev aplikacij za pomenkovanje Catch & See, Grixy in Zatu, kjer naj bi dobili še več fotografij.

Aplikacije pa niso bile namenjene pogovarjanju, temveč vdoru. Ob zagonu so izpisale napako, kakor da se ne morejo zagnati, in nato odstranile svojo okno. V resnici pa so ostale na telefonu in spremljale fotografije, sporočila, imenik, lokacijo, kamero itd. Vse te podatke so potem posredovale Hamasu. Na daljavo je bilo možno celo snemati fotografije in videoposnetke z okuženimi telefoni. Gre za viruse, ki so v divjini že od leta 2018. Avtor je skupina APT-C-23 z Bližnjega vzhoda.

Iz IDF sporočajo, da so napad odkrili že pred meseci in da so ga nekaj mesecev pustili v teku, da so lahko spremljali dogajanje. Zatrjujejo, da Hamas ni dobil nobenih občutljivih informacij. To ni prvi hekerski napad na izraelske vojake. Njihove telefone so to pot napadli že tretjič in pri tem bili najuspešnejši, čeprav končnega cilja po trditvah IDF niso dosegli. Prvikrat so poizkusili januarja 2017, drugič pa poleti 2018. Podobne taktike uporabljajo tudi druge organizacije, denimo Hezbolah. Glavni problem pa je v vseh primerih to, da imajo vojaki na bojišču sploh svoje telefone.