Več kot 50 podpisnikov nad Androidov "bloatware"

Dare Hriberšek

11. jan 2020 ob 23:58:34

Več kot 50 organizacij in podjetij, med njimi Amnesty International, Privacy International, Digital Rights Foundation, DuckDuckGo in Electronic Frontier Foundation je na vodstvo Alphabeta in izvršnega direktorja Googla Sundarja Pichaija naslovilo odprto pismo glede prednaloženega programja na napravah s platformo Android oz. t. i. "bloatwara".

Tovrstne aplikacije po njihovem mnenju ogrožajo zasebnost uporabnikov, saj jih ni mogoče odstraniti, zaradi svojega posebnega statusa v operacijskem sistemu pa tudi niso podvržene siceršnjemu režimu dodeljevanja dovoljenj za zbiranje podatkov ter za dostop do kamere, mikrofona, lokacije in drugih podatkov o uporabniku, brez da bi slednji mogel na to kakorkoli vplivati.

Zato podpisniki zahtevajo, da Google uporabnikom omogoči popolno odstranjevanje takih aplikacij, ne le njihov izklop, ki v resnici to ni, saj nekatere tudi potem še vedno zbirajo določene podatke. Dalje, prednaložene aplikacije naj gredo skozi enako mero preverjanja kot aplikacije, ki kandidirajo za uvrstitev na Google Play. Njihove nadgradnje naj prav tako potekajo prek Google Play in naj se nadgrajujejo tudi v primeru, ko uporabnik ni vpisan s svojim računom. Zadnja zahteva se nanaša na certificiranje naprav tretjih izdelovalcev in ponudnikov, kjer bi po mnenju podpisnikov Google moral certifikat odreči napravam, pri katerih bi zaznal, da želijo ponudniki z njimi zlorabljati zasebnost uporabnikov in njihovih podatkov.

Proizvajalci telefonov imajo glede prednaloženih aplikacij bolj proste roke od jeseni 2018, potem, ko je Evropska komisija Google kaznovala zaradi omejevanja konkurenčnih aplikacij in storitev pri licenciranju svojega operacijskem sistemu.