Google zaradi hrošča zaustavil nadgradnjo Chroma

Dare Hriberšek

16. dec 2019 ob 17:00:05

Potem, ko je od 10. decembra že skoraj polovica uporabnikov Androida prejela nadgradnjo brskalnika Chrome 79, je bil Google prisiljen suspendirati nadaljnje namestitve. Številni so se namreč pritoževali, da jim je nadgradnja v nekaterih aplikacijah zunanjih razvijalcev izbrisala lokalne podatke.

Šlo je za aplikacije, ki uporabljajo Androidov sistem WebView, teh pa je kar nekaj. Denimo lahka verzija priljubljenega družabnega omrežja, Twitter Lite teče izključno na njem. Na večini zadnjih različic Androida namreč prav Chrome tisti, ki v aplikacijah prikazuje spletne strani, denimo stran za prijavo uporabnika. Ali pa, če uporabljamo DuckDuckGo, ki nima svojega lastnega pogona, zato vsebino v njegovem imenu prikazuje Chrome.

Končno se je izkazalo, da nadgradnja ni izbrisala podatkov, pač pa jih je samo preselila na drugo mesto in jih s tem za aplikacije napravila nevidne. Kot je ugotovil eden od komentatorjev, pa migracija iz obeh najbolj običajnih načinov shranjevanja, LocalStroage in WebSQL, tudi ni bila izpeljana pravilno. Zato se je uporabnikom po nadgradnji Chroma zdelo, da so njihovi lokalni podatki, torej tudi uporabniška imena in gesla, deloma ali v celoti izginili. Ker Google podatkov po migraciji ni pobrisal, niso izgubljeni, aplikacije pa do njih še vedno ne morejo dostopati.

Napaka je močno ujezila tako uporabnike, kot tudi avtorje aplikacij, saj so prenekateri zaradi Googlove napake doživeli plaz slabih ocen v Play Storu. Google si je vzel teden dni za razmislek in izdelavo popravka.