Prvi rezultati Googlove dražbe iskalnikov

Dare Hriberšek

10. jan 2020 ob 13:38:12

Potem, ko je Google poleti 2018 skupil rekordno, 4,34 milijarde evrov težko kazen s strani Evropske komisije zaradi preferiranja lastnega iskalnika na platformi Android, se je podjetje lani zavezalo, da bo konkurenco zagotovilo s pomočjo iskanja najboljšega ponudnika. Dražba poteka za vsako državo posebej, ponudniki pa Googlu sporočijo, koliko so za mesto alternativnega ponudnika pripravljeni plačati.

Zdaj so objavili prve rezultate in od prvega marca dalje bodo novi uporabniki Androida v Evropi, natančneje v državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko izbirali ponudnika iskanja. Absolutna zmagovalca prve dražbe - te se bodo predvidoma ponavljale vsake štiri mesece - sta zasebnostno orientirani DuckDuckGo in relativno neznan kalifornijski ponudnik Info.com, ki se bosta kot možnost izbire pojavila v vsaki državi članici. Drugi uspešnejši ponudniki so še PrivacyWall, Ruski Yandex in češki Seznam. Če pogledamo Slovenijo bodo naša izbira lahko samo ponudniki DuckDuckGo, Info.com in PrivacyWall. Seveda pa bo sam Google kot ena od opcij navzoč v čisto vsaki državi. Microsoftov Bing je nekoliko izvisel, svoje mesto bo dobil samo na napravah v Veliki Britaniji.

Kar nekaj ponudnikov, denimo španska Ecosia, je prvo dražbo bojkotiralo, saj menijo da tak način izbire ponudnika ni skladen z duhom prej omenjene razsodbe Evropske komisije. Podobno meni tudi nemški Cliqz, čigar vodstvo meni, da dražbe ne dajejo enakovrednih možnosti manjšim ponudnikom.