Umetno inteligenco za iskanje ponudil tudi DuckDuckGo

Matej Huš

9. mar 2023 ob 17:56:56

Po Bingu in Googlu je umetno inteligenco za tolmačenje rezultatov iskanja vpregel tudi nepričakovani tekmovalec DuckDuckGo. ‌‌DuckAssist je kot brskalnik DuckDuckGo brez sledenja, naročnine ali prijave ter deluje neposredno v iskalniku ali prek razširitve. Deluje s tehnologijo podjetij Anthropic in OpenAI ter je brezplačen. Razvili so ga, da bi rešili problem halucinacij, zato za zdaj jemlje besedilo le z Wikipedije.

Halucinacije so pričakovan in pogost problem jezikovnih modelov, ki si mestoma podatke in "dejstva" v odgovori kratko malo izmislijo. Če ChatGPT vprašate po virih, bodo ti zveneli verodostojno, a ne bodo obstajali. Na zelo specifična vprašanja bo včasih odgovoril povsem napačno, pa tega sploh ne bo opaziti. Bing Chat je nekoliko boljši, ker pri odgovorih navaja preverljive vire, a težava ni stoodstotno odpravljena. DuckAssist trenutno ustvari odgovor kot povzetek članka na Wikipediji, kadar je to možno, s čimer želijo preprečiti haluacinacije. S funkcijo Instant Answer se sprehodi skozi vire in poda sintezo, ki je preverljiva z referencami. Te so poleg Wikipedije še Britannica in podobne verodostojne strani.

Ob tem izvršni direktor DuckDuckGo Gabriel Weinberg priznava, da problem halucinacij še obstaja, a so ga zmanjšali na najmanjšo možno raven. Ni pa pričakovati, da bodo odgovori venomer pravilni.