Internet je manjši, kot si predstavljamo

Matej Huš

26. maj 2024 ob 22:15:02

V četrtek je za krajši čas klecnil Microsoftov iskalnik Bing, nad čimer bi lahko naivno zamahnili z roko, češ da ima zanemarljivo število uporabnikov. Res ima Google precej več obiskovalcev spletne strani, a Bing poganja kup storitev, ki so takisto obstale. Izkaže se, da pri iskanju ni mnogo alternative in da smo brez Binga in Googla goli in bosi. Obstaja sicer še Yandex, ki pa je ruski in zelo na Zahodu ni zaželen.

Ko je zakašljal Bing, so se ustavili tudi ChatGPT (verzija z vgrajenim dostopom do interneta), Microsoftov Copilot in DuckDuckGo. Vse te storitve uporabljajo API za dostop do Binga, ki jim nudi okno v splet. Težave so trajale več ur, od 7.30 zjutraj do približno 17. ure po slovenskem času. V Severni Ameriki je to ustrezalo noči in jutru.

DuckDuckGo je spletni iskalnik, ki stavi na zasebnost in izrecno ne shranjuje nič o uporabniku in o njem tudi nič ne ve. A v praksi ga poganja Bing, zato brez delujočega API do Binga ne deluje. Podobno so odvisni tudi Ecosia, Yahoo in podobni. Tovrstni izpadi kažejo predvsem, da imajo vse te storitve eno točko, kjer jih je možno onesposobiti - in to je API do ključne storitve.

Kdor želi poizkusiti, kako je videti svet brez velike trojice, lahko poizkusi. Rohan Kumar vzdržuje seznam alternativnih iskalnikov z lastnimi bazami, ki so večinoma specializirani. Pogosto uporabljajo Common Crawl, ki je odprtokodni indeks podatkov, ki so jih pajki nabrali na spletu.