Cellebrite: Odklenemo lahko katerikoli iPhone

Matej Huš

15. jun 2019 ob 19:21:09

Svoj čas so podjetja, ki sodelujejo z organi pregona in obveščevalnimi agencijami, to počela manj na očeh in predvsem niso javno razglašala, kaj vse zmorejo. Ko so FBI-jevci pred tremi leti odklepali iPhone strelca iz San Bernardina, je po spletu krožilo precej teorij, kdo jim bo to storil, a uradne potrditve ni bilo. Sedaj so drugi časi. Izraelsko podjetje Cellebrite, ki se je omenjalo tudi pred tremi leti in ki je lani neuradno svoje partnerje že obvestilo, da zmore odkleniti vse iPhone, je sedaj to potrdilo celemu svetu.

Na Twitterju so zapisali, da s ponosom predstavljajo novo orodje UFED Premium, ki zmore odkleniti in pridobiti podatke iz vseh naprav iOS in Android, vključno z najnovejšim iOS 12.3 in vse do iOS 7. Prav tako lahko izvleče datoteke iz novih Androidov, denimo iz Samsunga Galaxyja S9 ter naprav Huawei, LG in Xiaomi.

To je prvo in doslej edino podjetje
, ki si je javno upalo tako pogumno promovirati svoje sposobnosti. Spomnimo, da je lani Apple s posodobitvijo iOS onesposobil orodje GrayKey. Tega je uporabljalo precej organov pregona, zlasti v ZDA. Grayshift sedaj aktivno razvija novo orodje, ki bi zmoglo odkleniti vsaj nekaj verzij iOS 12.x. Kako daleč so, seveda javno ne razkrivajo. Tudi Cellebrite je po besedah dobro obveščenih že dolgo imel orodje za odklepanje vseh iOS, le da tega ni obešal na tako velik zvon.

Toda konkurenca je huda stvar in tako je Cellebrite sedaj začel prodajati UFED Premium kot samostojno orodje, ki ga policija kupi in potem sama odklepa telefone. Mimogrede, nekaj starejših orodij iz Cellebrita se najde celo na eBayu.